Președintele Curții de Apel Galați, judecătorul Cosmin Mihăilă, a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Întrebat ce nu a funcționat corect în Consiliul Suprem al Magistraturii, Cosmin Mihăilă a explicat că este vorba de lipsa de echilibru și de moralitate. „Trăim o criză morală în sistemul judiciar și este dovada principală a lipsei de echilibru în modul în care sunt luate deciziile”.
„În cursul acestei proceduri de alegere a viitorului Consiliu Suprem al Magistraturii am stat de vorbă cu colegii judecători din cadrul tuturor Curții de Apel din țară, la fața locului mergând în vizită în mijlocul acestora, în cele 16 Curți de Apel din țara noastră. Și peste tot se resimte nevoia unui mai mare echilibru în modul în care organul reprezentativ al profesiei noastre, consiliul superior al Magistraturii, își exercită atribuțiile de serviciu și acesta este firul călăuzitor al proiectului meu. Stă sub semnul echilibrului. Asta ar fi, la un mod foarte general, nevoia majoră a sistemului judiciar”, a spus judecătorul Cosmin Mihăilă la Europa FM.
„Avem cu toții nevoie să existe măsuri, decizii echilibrate în CSM, mai multă moralitate, decizii care sunt luate în interesul sistemului judiciar cu binele acestuia în gând de către reprezentanți ai noștri, ai judecătorilor, care să fie preocupați de exercitarea atribuțiilor de serviciu, de îmbunătățirea activității instanțelor și Parchetelor de reprezentanți aleși cărora le bate cu adevărat inima pentru sistemul judiciar”, a adăugat Cosmin Mihăilă.
Cosmin Mihăilă: Trăim o criză morală în sistemul judiciar și este dovada principală a lipsei de echilibru în modul în care sunt luate deciziile
„Faptul că trăim o criză morală în sistemul judiciar este dovada principală a lipsei de echilibru în modul în care sunt luate deciziile. Mult prea multe decizii sunt luate într-un mod arbitrar, într-o manieră netransparentă, chiar și deciziile capitale pentru viitorul sistemului judiciar – alegerea judecătorilor care sunt promovați la Instanța Supermă, Înalta Curte.
Desfășurarea acelor proceduri de evaluare din sistemul judiciar care presupun subiectivism de tipul interviurilor, concursurile de promovare, de execuție sau de conducere sau de recrutări, de numiri în diverse funcții importante din sistem. Modalitatea de soluționare a cererilor de transfer, de detașare, de delegare ridică multora dintre colegii mei o întrebare anume: dacă organele de conducere ale profesiei se preocupă la nivelul la care ne dorim de binele sistemului judiciar pe care s-au angajat să-l promoveze.
Răzbunările, lipsa de deschidere pentru comunicare, lipsa principiilor, trădarea principiilor asumate public, valorile fundamentale, principiile de viață – toate manifestate public ne determină pe noi ca judecători să ne simțim dezamăgiți și abandonați. Certurile nesfârșite, deciziile lipsite de echilibru creează un sentiment de teamă în interiorul sistemului judiciar. Judecătorii, colegii mei nu știu la ce să se aștepte”, a mai spus judecătorul Cosmin Mihăilă.
Cât din această criză morală se transferă în actul de justiție?
„Colegii mei la toate nivelurile Instanțelor și a sistemului judiciar contrar părerii pe care unii dintre reprezentanții societății și-au făcut-o sau cel puțin au transpus-o, să știți că dau dovadă de profesionalism și de vocație în modul în care-și exercită această profesie. Unul din factorii principali care au condus la acestă situație pe care o consider pozitivă constituie modalitatea de recrutare în interiorul sistemului judiciar”, a explicat judecătorul.
Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei” moderată de Ioana Ene Dogioiu
Sursa foto: Shutterstock