Transportatorii cer Guvernului să împrumute Fondul de Garantare a Asiguraților pentru ca acesta să poată plăti într-un timp cât mai scurt pagubele suferite în urma intrării în insolvență a Euroins.
Președintele COTAR – Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România, Vasile Ștefănescu, spune că mulți transportatori, dar și cetățeni au în instanță dosare legate de daune. În cazul Euroins ar fi – spune el – peste 100.000 de dosare.
Vasile Ștefănescu: „Singura soluție este ca Guvernul să împrumute FGA-ul”
„Guvernul să împrumute Fondul de Garantare, cel puțin să facă acest gest. Să împrumute Fondul de Garantare, ca Fondul de Garantare să poată face plățile către păgubiți imediat. Nu să mai așteptăm 3, 4, 5 ani de zile. Iar Guvernul își va recupera banii în termen de 3-4 ani de zile după tot noi vom îndestula Fondul de Farantare, dar pe parcursul anilor. Dar FGA-ul ca să facă plățile acum nu are bani. Atunci, singura soluție este ca Guvernul să împrumute FGA-ul”, a explicat Vasile Ștefănescu.
Vasile Ștefănescu: Situația putea fi evitată
Președintele COTAR – Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România, Vasile Ștefănescu, e de părere că Autoritatea de Supraveghere Financiară ar fi putut să evite falimentul Euroins.
„Această situație putea fi evitată dacă ținea cont de toate adresele noastre pe care le-am înaintat un an de zile prin toate casele de avocatură care ne reprezintă și era o întrebare foarte simplă la momentele acelea: dacă Euroins are într-un cont din România, conform legilor în vigoare, provizioanele create – deci puse de-o parte – pentru toate procesele din instanță pentru daune materiale. Are sau nu are? Unde am ajuns azi? L-a mai lăsat un an de zile ca să-și facă în continuare, să vândă aceste bilete fără valoare. Din ce vedem noi, paguba este foarte mare din ce a declarat ASF-ul”, a mai spus Vasile Ștefănescu.
Reamintim, ASF a decis să ceară în instanță falimentul Euroins. Păgubiții vor putea solicita imediat restituirea de prime și plata daunelor de la Fondul de Garantare a Asiguraților (după publicarea deciziei ASF în Monitorul Oficial). Plățile se pot face însă în limita a 500.000 de lei pentru fiecare contract de asigurare.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea