Creșterea rapidă a inflației este o constantă a ultimelor luni. Președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, a explicat la Europa FM cum s-a ajuns aici.
A contat, fără îndoială, și creșterea prețului petrolului la nivel mondial. Inflația-record este însă, în opinia sa, mai degrabă consecința deciziilor Guvernului din ultimul an. Măririle de salarii și de pensii au dus la un exces de consum care nu poate fi susținut de ceea ce produc firmele românești.
„Acest exces de cerere ne creează două dezechilibre majore – importuri mai mari decât exporturile și, în același timp, o presiune pe prețuri. Avem deci un factor fundamental care duce inflația în sus, acest exces de consum stimulat de reducerea de TVA plus creșterea de salarii și de pensii din ultimii ani. Au pus o presiune foarte mare pe consum cu consecințe și asupra prețurilor”, explică Ionuț Dumitru.
Aceleași măriri de salarii ale bugetarilor au pus totodată presiune pe companii. O soluție ar fi investițiile, atât publice, cât și cele private. Deocamdată, însă, cele mai multe proiecte europene sunt în așteptare, iar investițiile de la bugetul de stat fac pași înapoi.
Președintele Consiliului Fiscal crede că răspunsul trebuie să vină nu doar de la Banca Națională, ci mai ales de la Guvern. „Nu suntem în pragul unei crize, însă, tendința pe care nea-am înscris de ceva timp nu e una deloc sănătoasă. Economia se dezechilibrează în mod vizibil. Eu cred că este absolut evident că discutăm de un mix de politici economice la care BNR, dacă vă uitați, în toate comunicatele face apel. Optim ar fi ca politica fiscală să se ajusteze și să fie mai prudentă”, spune președintele Consiliului Fiscal.
Sursa foto: Facebook