Anul acesta, este nevoie de o drămuire a cheltuielilor și o creștere a încasărilor, iar această creștere poate fi posibilă doar prin lărgirea bazei de impozitare, a spus la Europa FM, președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.
El a amintit că proiectul de buget nu prevede introducerea de noi taxe, dar personal, este adeptul impozitării progresive a veniturilor:
“Este nevoie de o colectare mai bună decât anul trecut. Sunt adeptul impozitării progresive. Cei care câștigă mai mult și consumă mai mult bunuri publice decât cei cu venituri mici. (…)”
Daniel Dăianu spune că, în țara noastră, veniturile fiscale reprezintă mai puțin de 26% din Produsul Intern Brut, sub media europeană de 40%.
Iar România nu poate sta tot timpul cu mâna întinsă pentru a primi fonduri europene, mai spune președintele Consiliului Fiscal:
“O țară care mizează pe tot ce se poate realiza pe fonduri europene capătă o servitudine neonorabilă. Una este să folosești resurse europene pentru că este o practică în Uniune ca țările mai bogate să ajute țările mai sărace și altceva să capeți o dependență, să stai cu mâna întinsă la resurse europene pentru a-ți rezolva probleme firești.”
Despre creșterea economică de 4,3%, luată în calcul în proiectul de buget, președintele Consiliului Fiscal spune că nu este nerealistă, dar va depinde de modul în care va evolua pandemia.
Creșterea economică – n-aș spune că e nerealistă, dar depinde de evoluția pandemiei. Revenirea economiei are loc, sunt semne.