Președintele Consiliului de Combatere a Discriminării așteaptă răspunsuri de la Ministerul Turismului, care tocmai a lansat în dezbatere publică proiectul legii turismului.
”De ce ar trebui să știe statul unde îmi petrec eu concediul?” – spune, la Europa FM, Csaba Asztalos.
Președintele CNCD s-a referit la prevederea potrivit căreia toate hotelurile și pensiunile vor fi obligate să aibă un soft de înregistrare a turiștilor. Astfel, va fi creată o bază de date cu numele, prenumele, adresa dar și CNP-ul turiștilor.
”Trebuie să aibă un scop, adică pentru ce, de ce, care e cauza, scopul pentru care constituim o bază de date, cine are acces la baza de date respectivă și în ce condiții. Până la urmă este vorba despre protecția datelor cu caracter personal (…) Poate eu nu aș dori să știe statul unde îmi petrec concediul sau unde mă cazez 2 nopți în timpul meu liber”, a spus, la Europa FM, Csaba Asztalos.
Președintele CNCD atrage atenția că principala problemă este modul în care sunt utilizate ulterior informaţiile adunate de la turiști.
O astfel de bază de date creează nesiguranță, crede Csaba Asztalos.
”(…) cred că avem dreptul să știm de ce se realizează astfel de măsuri. Din perspectiva discrimănării, nu văd probleme, dar, ca cetățean, aștept răspunsuri, bineînțeles”, a adăugat șeful CNCD.
Potrivit proiectului legii turismului, softul care va conține datele turiștilor va fi gestionat de Serviciul de Telecomunicații Speciale.
Ministrul Turismului, Mircea Titus-Dobre, declara la news.ro că, odată adoptat acest proiect, autoritățile vor cunoaște câți turiști români și străini s-au cazat într-o unitate, dar și destinațiile unde se pot face investiții.