Confidenţialitate

Președintele Chinei a încheiat vizita la Moscova. Ce au discutat Xi Jiping și Vladimir Putin | AUDIO

Președintele Chinei, Xi Jiping, și-a încheiat vizita la Moscova, după două zile de discuții cu omologul său rus. Vladimir Putin spune că planul de pace prezentat de China ar putea pune capăt războiului, dar numai dacă și Occidentul și Kievul ar fi de acord. China nu poate pretinde că este imparțială în ceea ce privește războiul, transmite Casa Albă, care amintește că oficialii de la Beijing nu au condamnat niciodată invazia Rusiei în Ucraina.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Planul de pace al Chinei cuprinde 12 puncte și solicită respectarea suveranității naționale, fără propuneri specifice însă. Astfel, China nu cere în mod explicit Rusiei să părăsească Ucraina, țară care a insistat ca rușii să se retragă de pe teritoriul său pentru a putea începe negocierile de pace.

Într-o conferință de presă comună după încheierea discuțiilor cu președintele Chinei, Vladimir Putin a spus că multe prevederi ale planului de pace pot sta la baza soluționării conflictului din Ucraina, cu mențiunea ca Occidentul și Kievul să fie pregătiți pentru acest pas.

Președintele Xi Jiping a subliant că guvernul său e în favoare păcii și dialogului, iar China are o poziție imparțială și se află de partea corectă a istoriei.

Liderul de la Beijing e contrazis însă de Washington

Un purtător de cuvânt de la Casa Albă a explicat că nu are cum să fie imparțială China, în condițiile în care nu a condamnat niciodată invazia Rusiei în Ucraina și nu a renunțat să cumpere petrol și energie de la ruși și deși a zburat până la Moscova nu a vorbit și cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Potrivit presei din Rusia, Vladimir Putin și Xi Jiping au convenit ca războiul nuclear să nu fie declanșat niciodată, au ajuns la un acord cu privire la un gazoduct din Siberia care să livreze, prin Mongolia gaz rusesc în China și au semnat două documente privind cooperarea economic și aprofundarea parteneriatului între cele două țări.

BBC scrie că Occidentul e îngrijorat însă că Beijingul ar putea oferi Rusiei sprijin militar. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a spus că alianța nu a văzut până acum vreo dovadă că, în prezent, China livrează arme, dar a menționat că există semne că Rusia a solicitat acest lucru.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Bogdan Aurescu, despre mandatul de arestare emis de CPI pe numele lui Vladimir Putin: Nu există pace fără justiție