Confidenţialitate

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, despre reorganizarea administrativă a României cu 15 județe: Scopul, crearea unui stat cu un confort bugetar suficient | VIDEO

Reorganizarea administrativă a României cu 15 județe, mai puține orașe și foarte puține comune ar fi soluția ca statul să se mai poată susține din punct de vedere birocratic și să poată atrage investiții străine, spune Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” de la Europa FM. „Demersul nostru a plecat foarte simplu: de la scăderea cheltuielilor de administrare ale statului, de la crea un stat cu un confort bugetar suficient ca să mențină proiectele de infrastructură existente” și „de a ieși pe piața națională și internațională cu un cod fiscal care să atragă investițiile în țara noastră”, a explicat Mihai Daraban la Europa FM.

Cum arată propunerea și de ce este importantă pentru statul român și pentru mediul de afaceri?

„Să știți că m-am uitat în arhivă și propunerea noastră are o vechime din 19 februarie 2020. Din păcate, probabil la vremea respectivă nu exista noțiunea de azi de găuri la bugetul de stat și nu și-a găsit o audiență atât de mare ca cea de azi.

Demersul nostru a plecat foarte simplu: de la scăderea cheltuielilor de administrare ale statului, de la crea un stat cu un confort bugetar suficient ca să mențină proiectele de infrastructură existente pe de-o parte și pe de altă parte de a ieși pe piața națională și internațională cu un cod fiscal care să atragă investițiile în țara noastră, investiții în producție de bunuri de larg consum care să satisfacă apetitul consumatorului român.

Pentru că un lucru care ne preocupă pe noi la cameră și, din păcate, îi preocupă foarte puțin pe guvernanți este deficitul balanței comerciale, care a ajuns la 34,1 miliarde de euro față de 28,3 miliarde de euro în 2021, față de 23,8 miliarde de euro în 2020 și dacă vreți să mă duc mai în timp, față de 8,7 miliarde de euro în 2015”, a explicat Mihai Daraban la Europa FM.

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României: „Anul trecut am importat de 126 de miliarde de euro – mai glumim câteodată și spunem că am ajuns țară de black friday”

„Cred că este necesar, până se dezmeticește capitaul autohton, să aducem acele investiții în producții de larg consum ca să satisfacem acest apetit. Nu mai putem să atragem investitorii cu forță de muncă multă și calificată pentru că este de domeniul istoriei. Nu putem nici să le oferim teren spre producție pentru că am retrocedat toată litosfera – noi nu suntem în stare să facem ce a făcut, de exemplu, Orban la Debrețin – să ofere un perimetru uzinelor BMW. Noi trebuie să trimitem uzina să-și cumpere teren de la un latifundiar. Și atunci ce ne mai rămâne ca atu? Un cod fiscal permisiv, fiscalitate joasă și predictibilă pe termen lung. Cum se poate realiza acest lucru? Prin reducerea cheltuielilor administrative ale statului”, a sus Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României.

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României: „Unde nu ne pricepem trebuie să ne cunoaștem limitele și să copiem, dacă se poate, sau să ne inspirăm după unii care au avut succes”

„Noi am dat o ipoteză de lucru cu aceste 15 curți de apel. Nu aș fi vrut să dau exemplul SRI-ului cu cele 11 pentru că zicea lumea că mi-a întors cheița SRI-ul ca să pomenesc cifra 11. M-am luat după curțile de apel existente care au fost create pe mobilitatea cetățeanului – nu au ținut cont de alte criterii – și care ar fi un prim pas. Și, mai ales, uitându-ne la exemplu polonez: din cele 47 de voievodate au ajuns la 16, deci iată că se poate.

La o țară mai mare, care la 38 de milioane de locuitori au 900 de mii de bugetari, față de România care la 20 de milioane de locuitori are un milion 300 de mii. Exemplele de succes nu cred că trebuie să le ignorăm. Cred că avem multe de învățat. Noi mergem pe un principiu – că le știm pe toate. Eu v-am mai spus și-n emisiunile dumneavoastră: eu sunt adeptul plagiatului pozitiv. Unde nu ne pricepem trebuie să ne cunoaștem limitele și să copiem dacă se poate sau să ne inspirăm după unii care au avut succes. Nu cred că este un capăt de țară”, a mai explicat la Europa FM Mihai Daraban.

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României: „Nu mai poți să tolerezi comune cu 200-300 de locuitori care plătesc primari, viceprimari, secretari de primărie”

„Totul se face cu sacrificii. Eu nu spun că modelul pe care l-am propus noi este un model care să stârnească mitinguri de entuziasm pe străzi. Categoric, este o durere pentru foarte mulți, dar nici nu mai poți să tolerezi comune cu 200-300 de locuitori care plătesc primari, viceprimari, secretari de primărie, Consiliul Local care vine o dată pe lună și își ia indemnizație de ședință. Nu vă mai spun de Consiliile Județene unde, în general, sunt între 30-35 de consilieri județeni care au serviciu și vin o dată pe lună la ședința de consiliu și pleacă și cu o indemnizație de 3000 de lei ca să nu plece cu mâna goală.

Chiar este o risipă de bani publici. Să mă ierte Dumnezeu, eu sunt puțin provincial – lucrez în București, dar locuiesc în Constanța – eu nu am intrat în Consilul Județean decât să beau cafeaua. Eu, ca cetățean, persoană fizică sau juridică nu am nevoie de niciun act administrativ de la Consiliul Județean pe toată durata de viață biologică. Consiliul Județean este un fel de umbrelă a primăriilor. Deci nu văd de ce în loc de 42 să nu avem 15. În lco de 84 de vicepreședinți să avem 30. La fel și la prefecturi și la deconcentratele statului”, a mai explicat Mihai Daraban.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Nicolae Ciucă: Nu vor fi înghețate salariile de stat | AUDIO