Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, consideră că vinovat pentru escaladarea alarmantă a prețurilor la energie este statul român.
El susține că suma de 2,7 miliarde de lei, în loc de 30 miliarde de lei, alocată la rectificarea bugetară Ministerului Energiei este îndreptățită pentru că principalul producător de energie este chiar ministerul.
Faptul că premierul Nicolae Ciucă a solicitat Ministerului Energiei şi ANRE să prezinte, pe 22 august, situaţia pieţei de energie şi rezultatele implementării compensării este strict problema guvernului, a opinat, într-un interviu pentru Europa Fm, președintele CCIR, Mihai Daraban.
La noi, prețul la energie îl fac producătorii, spune Daraban:
”Marea problemă este că producătorul este de stat și face niște profituri care depășesc orice imaginație. Producătorul are un acționar majoritar. Se numește Ministerul Energiei”.
El a dat ca exemplu Hidroelectrica, care a avut un profit de 3,8 miliarde de lei și a împărțit deja dividentele, dar și Romgaz, care are în conturi 750 milioane de lei.
Soluția pentru ca prețurile la electricitate și gaze să fie mai mici este tot în ograda statului – spune Daraban – nu la distribuitorii de energie care au prețuri reglementate de ANRE.
„Cred că se poate discuta un preț de cost rezonabil la producător. Statul trebuie să se înțeleagă cu statul, să impună la producătorii de energie un anumit profit decent”.
Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, susține că Guvernul ar trebui să se axeze acum exclusiv pe problematica Energiei:
„Prioritatea energetică este terminarea investiției Neptun Deep și cele două reactoare de la Centrala atomică pentru că, până la urmă, despre asta vorbim ca și independență energetică”.
Urmând exemplul altor state din vestul Uniunii Europene, trebuie revenit și la anumite sectoare care produceau energie clasică, precum mineritul, a încheiat Mihai Daraban.
Foto: facebook CCIR