De la 1 ianuarie 2023 se schimbă filosofia de microîntreprinder, conform Ordonanței 16 din 15 iulie 2022: se prevede limitarea plafonului cifrei de afaceri la 500 de mii de euro de la 1 milion de euro, se menține cota de impunere de 1% – dar este obligatoriu ca firma să aibă cel puțin un angajat. S-a instituit și o condiție de deținere de titluri de participare pentru același acționar la cel mult trei microîntreprinderi dacă este acționar cu peste 25%. Ce se va întâmpla? Cum se va schimba activitatea microîntreprinderilor știind că foarte multă lume în antreprenoriatul de început lucrează în acest format? Dan Manolescu – președintele Camerei Consultanților Fiscali – a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM, unde a răspuns acestor întrebări.
„Trebuie să spunem de la bun început că acest plafon de 1 milion de euro era de natură să creeze anumite probleme la nivel de a justifica o astfel de măsură și discuții cu privire la acest subiect au tot existat. Dacă ne aducem aminte, și la elaborarea bugetului de anul trecut a fost o discuție de a reduce plafonul pentru că la această limită de un milion aveam probabil cam 90% din societățile din România înscrise în categoria microîntreprinderilor, ceea ce, din punct de vedere al raționamentului, astfel de mecanism de simplificare și de a acorda o anumită relaxare companiilor mici nu-și găsea justificarea”, a spus Dan Manolescu la Europa FM.
„Adică, în momentul în care marea majoritate a companiilor sunt în acest sistem e clar că acest sistem nu mai este unul nișat care să acopere niște nevoi legate de simplificare sau de a crea un anumit regim particular bazat nu pe o facilitate în sensul de a plăti mai puțin, ci pe rațiuni strict administrative de a avea un sistem de evidență mai ușor”, a adăugat președintele Camerei Consultanților Fiscali.
Președintele Camerei Consultanților Fiscali: „Plafonul ar putea fi redus în continuare, în viitor, însă ar fi util ca, dacă există o astfel de intenție, aceasta să fie comunicată”
„Deci, era de așteptat ca acest lucru să se întâmple. Sincer, mă aștept ca în viitor acest plafon să fie redus în continuare, așa cum anul trecut se discuta deja despre o etapizare în sensul reducerii plafonului către 300.000, ulterior 100.000, deci s-ar putea ca la un moment dat acest plafon să se reducă spre aceste noi limite.
Ar fi de preferat ca lucrurile să fie spuse cât mai devreme. Adică, dacă o astfel de intenție există, cred că ar fi util să fie comunicată ca oamenii să știe la ce să se aștepte”, a mai spus Dan Manolescu la Europa FM.
Dan Manolescu: „Limita de 3 societăți per acționar, cu statut de microîntreprinderi, este nouă”
„Avem deja o limită cu trei societăți per acționar care să aibă statut de microîntreprinderi, ceea ce este un lucru nou. Nu aveam o astfel de regulă înainte, puteau exista oricât de multe microîntreprinderi în proprietatea unei persoane fizice.
Avem această limită de trei, deci e clar că se îngustează cumva și dorința este de a ajunge cu regulile într-o zonă de similitudine – până la urmăm, regimurile speciale să fie cât mai puține și cât mai nișate astfel încât să nu creeze distorsiuni pentru că e clar că un astfel de macanism a creat probleme”, a spus Dan Manolescu.
„A creat probleme în sensul mutării unor sume din zona salariilor în zona micro. Distorsiuni în sensul în care există jucători care folosesc astfel de regimuri de microîntreprindere pentru a desfășura afaceri care sunt taxate mai puțin și atunci își creează un avantaj. Nu aș generaliza, nu aș spune că toți cei care au microîntreprinderi fac asta, însă este clar că au fost și astfel de situații”, a adăugat Dan Manolescu.
Dan Manolescu: „Categoria management și consultanță este una extrem de largă și greu de definit. Ministerul de Finanțe vrea să clarifice cine este micro și cine nu”
„Abordarea cum că toți cei care folosesc micro sunt hoți sau toți cei care fac management și consultanță sunt hoți – pentru că asta s-a înțeles cumva din această excludere a domeniilor de activitate de management și consultanță din categoria de microîntreprinderi pe ideea că, de fapt, au marje mari de profit și atunci le folosesc strict din avantaje fiscale – iar nu mi se pare o abordare corectă și să sperăm că vor mai exista corecții în această direcție.
Categoria management și consultanță este una extrem de largă și greu de definit. Toată lumea își pune problema cum să înțeleagă cine nu va mai fi micro de la anul pentru că și consultația medicală se cheamă consultație, nu consultanță, dar este o opinie profesională a unui profesionist despre un anumit subiect, la fel care oricare alt profesionist dintr-un alt domeniu.
Deja sunt niște lucruri care trebuie cumva clarificate și înțelegem că Ministerul de Finanțe are în intenție să clarifice aceste lucruri stabilind o listă de coduri CAEN, listă de activități care să fie clar incluse sau excluse din această categorie ca să știe toată lumea cum aplică de la 1 ianuarie aceste noi reguli”, a mai spus Dan Manolescu.
Sursa foto: Shutterstock