Confidenţialitate

Președintele Asociației pentru Protecția Pacienților: „Erorile medicale nu vin doar din manopera medicului, ci și din calitatea materialelor utilizate” | VIDEO

Invitații lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” au fost Profesor Doctor Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, și Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților. Cel puțin jumătate din medicii din Capitală sunt în burnout. Ce înseamnă acest lucru și cum am ajuns aici?

„Înainte de toate, trebuie să spun că noi, Colegiul Medicilor din România, ne-am propus o discuție deschisă, o discuție onestă asupra acestor teme de mare interes pentru pacienți, pentru medici, pentru societate.

Primul subiect abordat, greșeala medicală, un subiect atât de mediatizat în spațiul public. Cum vrem să le facem? Deja am început prima dezbatere pe 2 noiembrie la Academia Română. Urmează alte câteva dezbateri publice la Timișoara mâine, săptămâna viitoare, miercuri, la Târgu Mureș, iar în ianuarie și februarie vom avea dezbateri similare la Cluj, Craiova și Iași”, a spus Daniel Coriu.

Președintele Colegiului Medicilor din România: „Greșeala există, sistemul medical este format din oameni”

„Plecăm de la un principiu foarte corect: greșeala există, sistemul medical este format din oameni. Există mai multe tipuri de greșeli: văzute, nevăzute, ascunse, vizibile, cu impact asupra pacientului și fără impact.

Pe noi ne interesează toate aceste tipuri de greșeli și să facem ca sistemul să meargă mai bine, fără a arăta neapărat vinovatul. Este o schimbare de paradigmă pe care nu o inventăm noi, ci am preluat-o din vestul Europei”, a adăugat Daniel Coriu.

Cum s-a ajuns la burnout-ul medicilor?

„Este vorba despre oboseală. Vorbim despre două studii realizate de Colegiul Medicilor din București – unul realizat în 2017 și unul în 2021. În al doilea studiu, nivelul de burnout a fost clar ridicat față de 2017. Pandemia a contribuit decisiv la creșterea nivelului de oboseală a sistemului medical”, a mai spus președintele Colegiului Medicilor din România.

Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților: „Erorile medicale nu vin doar din manopera medicului, ci și din calitatea materialelor utilizate”

„Noi avem o activitate de aproape 15 ani în care primim și am primit peste zeci de mii de sesizări din partea pacienților și aparținătorilor, de diverse tipuri și grade de complexitate și gravitate. Peste 96% – statistică pe care am făcut-o în 2019, înainte de pandemie – dintre sesizările primite au fost soluționate prin informarea pacientului, a medicului, legătura dintre aceste două persoane. S-au informat reciproc, au discutat, medicul de multe ori a recunoscut greșeala”, a explicat Vasile Barbu.

„De multe ori, familia trebuie să înțeleagă că nici medicul nu este Dumnezeu, nici sistemul de sănătate nu le-a cucerit pe toate, știința medicală are un anumit stadiu, iar important este ca noi, pacienții, să beneficiem de aceste cuceriri științifice, iar aceste erori medicale vin nu doar prin manopera medicului, ci și din calitatea materialelor utilizate”, a adăugat Vasile Barbu.

„Oboseala medicului, stresul, limitele tehnologice la care medicul are acces în unitatea medicală respectivă. Legea spune că trebuie să avem acces la serviciile de cea mai bună calitate. Să recunoaștem că am greșit, să încercăm să reparăm și dacă apar situații de despăgubiri, iar asigurările de malpraxis tocmai de aceea sunt percepute de la medici sau unitățile sanitare – să acopere eventualele despăgubiri”, a mai explicat Vasile Barbu.

Președintele Colegiului Medicilor din România: „OMS a identificat principalele cauze care duc la eroarea medicală”

„Întotdeauna, pacientul vede în fața sa medicul și consideră că tot ce se întâmplă, bun sau rău, i se atribuie medicului, dar nu este întotdeauna adevărat. Trecerea responsabilității spre sistem este foarte importantă.

Noi funcționăm într-un sistem medical, nu suntem persoane independente. Organizația Mondială a Sănătății a identificat principalele cauze care duc la eroarea medicală: în primul rând, se referă la resurse umane limitate. Doi, nivel crescut de oboseală – burnout. Infrastructură medicală precară – problemă care există în România. Și absența unor protocoale foarte clare. Toate acestea țin de sistem și ceea ce recomandă OMS spre a crește siguranța actului medical este o abordare non-punitivă”, a mai spus Daniel Coriu.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Noi recomandări de la OMS care ar reduce cu peste 50% decesele copiilor născuți prematur | AUDIO