Salariul minim, crescut la 3.700 de lei brut. Săptămâna aceasta, Guvernul va avea întâlniri cu patronatele și sindicatele. Ieri, sindicatele şi patronatele au avut o primă rundă de negocieri la Ministerul Muncii. Premierul Marcel Ciolacu nu a spus clar de când va ajunge salariul minim la această valoare. La începutul anului, guvernanții anunțau că această majorare ar urma să se aplice din iunie-iulie sau de la toamnă.
În cadrul negocierilor s-a discutat despre formula prin care salariul minim ar putea să atingă jumătate din salariul mediu brut, aşa cum prevede directiva europeană. Preşedintele BNS, Dumitru Costin, cu explicații la televiziunea publică.
„Elementul de care nu s-a ținut cont este puterea de cumpărare a salariului minim, care trebuie, e una din cerințe, e un principiu din directiva europeană…”, a spus preşedintele BNS, Dumitru Costin.
Patronatele spun că discută ca procentul să se apropie de 50%, însă e nevoie să se țină cont de mai mulţi indicatori – precum inflaţia, productivitatea şi sărăcia în muncă.
Radu Burnete, de la Confederația Patronală Concordia: „Directiva vorbește de 50%, dar noi credem că și partenerii sociali trebuie să aibă un rol aici”
„Salariile minime ar trebui să fie undeva între 40-50% din salariile medii. Directiva vorbește de 50%, dar noi credem că și partenerii sociali trebuie să aibă un rol aici”, a precizat Radu Burnete, director executiv al Confederației Patronale Concordia.
O altă temă legată de salariul minim: guvernul ar urma să stabilească dacă va fi menținută facilitatea care prevede ca 200 de lei din salariul minim să fie scutiți de taxe.
„Haideți să avem întâi întâlnirea cu partenerii sociali. Atât cu sindicatele, cât și cu patronatele și, ca de fiecare dată, vom veni și vă vom informa”, a transmis Marcel Ciolacu.
Patronii de companii mici și medii au cerut ca, odată cu noua creștere a salariului minim, să fie crescută și suma scutită de taxe, o variantă propusă fiind de 400 de lei.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: STUDIU. Doar o treime dintre români sunt fericiți la locul de muncă | AUDIO