Presa internațională relatează despre candidatura președintelui României pentru funcția de secretar general al NATO, anunțată oficial ieri de șeful statului. Agenția Reuters comentează că președintele Klaus Iohannis a decis să candideze la șefia Alianței, „o poziție pentru care mai multe state membre și-au manifestat sprijinul față de premierul olandez Mark Rutte”.
Premierul olandez este văzut ca favorit, notează și AFP, care punctează că România, care se învecinează cu Ucraina şi Republica Moldova (un stat care nu este membru NATO) la Marea Neagră, a dobândit o importanţă strategică sporită de la începutul războiului.
După ce și-a anunțat candidatura pentru șefia NATO, Klaus Iohannis și-a prezentat planurile pentru alianță într-un editorial pentru publicația Politico.
Citește întreaga știre aici: Klaus Iohannis, pentru Politico, după ce și-a anunțat candidatura la șefia NATO: „A sosit momentul pentru ca NATO să se pregătească pentru viitor” | AUDIO
Presa internațională a relatat despre acest subiect.
Dacă șeful statului va câștiga, va marca „o etapă istorică”, fiind primul est-european care să ocupe cea mai înaltă funcție în NATO, relatează EFE. Contracandidatul lui Klaus Iohannis este premierul olandez Mark Rutte. Acesta ar fi favorit în cursă, mai scrie publicația.
Deși olandezul are susținerea unor state occidentale, cum ar fi Germania, Marea Britanie și Franța, nu este un avantaj de neechilibrat, spune analistul politic Cristian Pârvulescu
România își poate valorifica eforturile depuse în ultimii 2 ani pentru modernizarea apărării și a dobândit o importanță strategică de la începutul războiului din Ucraina, notează AFP.
Anunțarea candidaturii lui Klaus Iohannis confirmă zvonurile apărute privind intențiile sale după ce își va încheia mandatul de președinte, observă și agenția DPA.
România este reprezentată acum la nivel înalt în cadrul NATO de Mircea Geoană, care ocupă funcția de secretar general adjunct.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin