Luni, 12 iunie 2023, Nicolae Ciucă își anunță demisia din funcția de prim-ministru al României, după ce sindicatele din Educației anunță suspendarea grevei profesorilor. Deși inițial rotativa guvernamentală era programată pentru data de 25 mai 2023, procedura a fost amânată pe fondul grevei din sistemul de învățământ, lideriloo coaliției invocând la vremea respectivă că Educația reprezintă o prioritate și nu rotația premierilor. Cum este văzută în presa internațională rocada care și-a început parcursul luni?
Reuters: „Premierul român Ciucă demisionează în urma unui schimb de putere convenit de coaliția de guvernare”
„Premierul român Nicolae Ciuca a declarat luni că a demisionat ca parte a unui acord al coaliției de guvernare, acord menit să asigure stabilitatea, dar care a blocat procesul de elaborare a politicilor și a întârziat fondurile de redresare ale Uniunii Europene.
Liberalii de centru-dreapta ai lui Ciuca și foștii lor rivali, social-democrații de stânga (PSD), au format un guvern de coaliție la sfârșitul anului 2021, împreună cu UDMR.
La acea vreme, principalele partide au fost de acord să facă o rotație a prim-miniștrilor, iar liderul liberalilor, Ciuca, a fost primul.
Este de așteptat ca președintele Klaus Iohannis să îl desemneze pe liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, ca viitor prim-ministru, urmând ca votul în Parlament să aibă loc la sfârșitul acestei săptămâni.
<<Obiectivul nostru este ca până joi să avem un nou guvern care să depună jurământul>>, a declarat Ciuca reporterilor, <<astfel încât să putem continua … să ne ocupăm de priorități>>.
Ciolacu a declarat că vede actuala coaliție mergând mai departe chiar și după alegerile generale din 2024.
România, unul dintre cele mai puțin dezvoltate state din Uniunea Europeană, a avut 11 prim-miniștri de când a aderat la blocul comunitar, în 2007.
Noul cabinet s-ar putea confrunta cu neliniști din partea unui sector public nemulțumit din cauza revendicărilor salariale, precum și cu presiuni pentru aplicarea reformelor economice deja întârziate, convenite cu Comisia Europeană în schimbul fondurilor de redresare.
Între timp, România trebuie să își reducă deficitul bugetar consolidat sub plafonul de 3% impus de UE până în 2024, când vor avea loc alegeri prezidențiale, generale, locale și europene.
Cele trei partide din coaliție negociază în continuare locuri de muncă cheie în cadrul acestui schimb.
PSD deține puternicele Ministere ale Finanțelor, Agriculturii, Apărării și Transporturilor, iar liberalii se află în fruntea unor Ministere precum Justiția, Energia, Internele și Afacerile Externe.
Cele două partide se ciocnesc adesea în privința unor măsuri politice cheie, inclusiv un impozit forfetar pe venit, un element moștenit de liberali pe care PSD vrea să îl înlocuiască cu o impozitare progresivă.
Leul românesc a scăzut cu 0,1% față de euro în această zi” – așa arată articolul scris de publicația Reuters în ziua rocadei guvernamentale din România.
Bloomberg: „Premierul român demisionează pentru a ceda puterea unui aliat, în cadrul unei mutări convenite în prealabil”
„Prim-ministrul român Nicolae Ciuca a demisionat pentru a ceda funcția de premier unui partener de coaliție, în cadrul unui acord de împărțire a puterii menit să mențină stabilitatea într-o țară afectată de tulburări politice.
Ciuca, un general de armată în retragere în vârstă de 56 de ani, s-a retras după aproape 19 luni la putere pentru a-i permite liderului social-democrat Marcel Ciolacu să preia funcția de prim-ministru. Ambii au convenit asupra acordului de schimb în 2021, după ce România a trecut prin șapte prim-miniștri în mai puțin de un deceniu”, scrie Bloomberg.
Novinite: „Premierul României, Nicolae Ciucă, a demisionat”
Publicația Novinite din Bulgaria scrie că: „Premierul României, Nicolae Ciuca, a demisionat. El însuși a anunțat acest lucru în cadrul unei conferințe de presă, informează BTA.
Astfel, liderul liberalilor i-a predat ștafeta președintelui Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu. Rotația puterii ar fi trebuit să aibă loc încă din 26 mai, dar planurile au fost zădărnicite din cauza grevei profesorilor, care a început pe 22 mai.
<<Odată cu încetarea grevei de astăzi, a sosit momentul să-mi închei mandatul de prim-ministru și să aibă loc procedura de rotație a guvernului>>, a declarat Nicolae Ciuca.
Noul guvern al lui Marcel Ciolacu urmează să intre în funcție joi. Până atunci, președintele Klaus Iohannis îl va numi pe actualul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, în funcția de premier interimar”,
Sursa colaj foto: Captură foto / Reuters / Novinite
Citește și: Cătălin Predoiu, desemnat prim-ministru interimar