Confidenţialitate

Presa internațională, despre protestele din România față de modificarea legislației penale

Presa internațională a relatat pe larg protestele antiguvernamentale de miercuri seară, după intenția Ministerului Justiției de a modifica legislația penală și de a introduce o lege a grațierii.

Mii de oameni au ieșit în stradă miercuri seară la București, Cluj, Sibiu, Iași și Craiova.

Associated Press (agenția americană de presă), Reuters, France Press, Euronews sau Al Jazeera au scris despre intențiile Guvernului de a grația mii de oameni, în încercarea de a reduce supraaglomerarea din închisori. Jurnaliștii străini au notat și faptul că de aceste modificări ar urma să beneficieze inclusiv președintele PSD Liviu Dragnea, dar și Dan Voiculescu.

 

Associated Press a scris că premierul Sorin Grindeanu vrea să implementeze aceste măsuri prin ordonanţă de urgenţă şi să evite astfel aprobarea Parlamentului şi preşedintelui.

 

Înfruntând frigul, protestatarii s-au adunat în fața Guvernului. ”Demisia!”, au strigat ei şi au denunţat Partidul Social Democrat (PSD) drept ”ciuma roşie”, au notat jurnaliștii americani, care au amintit că proteste mai mici au avut loc şi la Cluj, Sibiu, Iaşi şi Craiova.

Proiectul Ministerului Justiției poate viza 2.500 de deţinuţi, scrie agenția de presă americană, cu pedepse de până la cinci ani de închisoare, cu excepţia celor condamnaţi pentru fapte de natură sexuală, violenţă şi corpuţie.

Printre cei care ar putea să beneficieze de aceste măsuri se află preşedintele PSD Liviu Dragnea, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în 2016, pentru fraudă electorală, a mai notat AP. Și mogulul media Dan Voiculescu este un alt posibil beneficiar, a mai scris AP, care a amintit că acesta fost condamnat la zece ani de închisoare pentru spălare de bani.

Reuters a scris că aceste măsuri ar putea să slăbească lupta împotriva corupţiei şi scrie că aproximativ 3.000 de persoane care purtau pancarte cu mesajul ”Vă vedem” şi scandau ”Într-o democraţie, hoţii stau la puşcărie” au măsrşăluit către sediul Guvernului.

Este amintit și faptul că preşedintele Klaus Iohannis a participat la prima şedinţă de Guvern de când a fost învestit, în 2014, şi i-a îndemnat pe miniştri să nu amendeze Codul Penal prin decret şi că caute să liniştească temeri cu privire la o revenire asupra angajamentelor în lupta împotriva corupţiei.

 

Abuzul de putere stă la baza unei treimi din anchetele cu privire la corupţie, a mai scris Reuters, care a notat că Liviu Dragnea este judecat pentru abuz în serviciu, pe lângă condamnarea cu suspendare.

Agenția France Press a scris că președintele Iohannis a venit la Guvern pentru a bloca posibila modificare a Codului Penal prin ordonanţă de urgenţă, care ar permite anumitor oficiali politici să scape de urmăriri penale.

 

Euronews, Al Jazeera, New York Times sau Washington Post au preluat știrile Reuters și Associated Press.