Presa internațională scrie pe larg despre funeraliile Regelui Mihai I:
The Associated Press notează : Zeci de mii de români s-au alăturat monarhilor europeni pentru a-l omagia pe Regele Mihai I, recunoscut pentru demnitatea şi moralitatea sa. Agenția de știri a prezentat cinci fapte importante de ştiut despre Regele Mihai I al României, în capitolele intitulate “Coroana”, “Invitaţii”, “Problemele familiale”, “Trenul regal” şi “Testamentul”.
Este descrisă cu lux de amănunte coroana regală folosită în timpul funeraliilor Regelui Mihai I – o copie a Coroanei de Oţel purtată pentru prima dată de regele Carol I, replică ce face parte din colecţia Muzeului Naţional Peleş.
BBC vorbeşte despre “regele care a respins naziştii, pentru a fi ulterior forţat să abdice de către comunişti“.
“Regele Mihai este cel mai bine cunoscut pentru lovitura de stat la care s-a alăturat în august 1944, pentru a schimba calea României de la nazişti la Aliaţii din cel de-Al Doilea Război Mondial. Forţat să abdice de către liderii comunisti ai României câţiva ani mai târziu, el a trăit cea mai mare parte a vieţii în exil în Elveţia. După revoluţia românească din 1989, a avut o relaţie dificilă cu noii conducători ai ţării, care se temeau că îşi va revendica tronul. În schimb, Regele Mihai a ajutat la negocierea aderării României la UE şi NATO”, a notat BBC News.
King Michael: Romania bids farewell to former monarch https://t.co/oCghYQKp0V
— BBC News (World) (@BBCWorld) 16 decembrie 2017
The New York Times titrează:
Deși restaurarea monarhiei în România nu reprezintă o actualitate în UE, Regele Mihai I s-a bucurat de un respect enorm din partea poporului român, care l-a văzut pe fostul suveran în contradicție față de clasa politică actuală, pe care o asociază cu corupție și sărăcie.
Reuters scrie:
Mii de români au ieșit în stradă pentru a participa la funeraliile fostului suveran, Regele Mihai I, unul dintre ultimii foști șefi de stat care supraviețuiseră celui de-al Doilea Război Mondial.