Schimbările climatice și pesta porcină africană pun în pericol unul dintre cele mai apreciate produse italiene. Prosciutto de Parma, un produs culinar simbol al regiunii Emilia Romagna, riscă să nu mai poată fi produs.
Prosciutto de Parma beneficiază de statut protejat – la fabricarea lui se folosesc picioare de porc crescut în Italia, sare și aer. Carnea este sărată de două ori, sigilată cu un amestec de untură și sare, și apoi maturată în camere cu climat controlat pentru cel puțin 400 de zile. Uneori, ferestrele sunt lăsate deschise pentru a permite intrarea aerului proaspăt.
Numai că în ultimii ani, nopțile nu au mai fost la fel de răcoroase, iar unii producători au fost nevoiti să instaleze sisteme de aer condiționat în camerele de maturare.
Apoi, febra porcină africană a pus presiune pe producători – a dus la scăderea cu aproape 8% a materiei prime și a crescut costurile de producție. Și exporturile italiene de carne de porc, care ar fi trebuit să genereze două miliarde de dolari anual, au fost afectate sever. China, Japonia și Taiwan au interzis complet importurile din Italia din cauza febrei porcine africane.
Sursa foto: Shutterstock