Preotul Constantin Necula a fost invitatul Mihaelei Bilic în emisiunea „Frecvența Gustului” la Europa FM. „A posti înseamnă a te așeza nu doar la masă, ci și în genunchi ca să te rogi. A posti înseamnă a umple timpul rămas din nemâncat cu rugăciuni și cu fapte bune, nu cu mâncarea aproapelui”, a spus preotul Constantin Necula la Europa FM. „Mâncarea poate fi agresivă dacă nu o iubești, iar când o iubești trebuie să o așezi acolo unde este locul ei. Una dintre marile probleme pe care le avem este că nu mai iubim să mâncăm lucrurile cu adevărat naturale”, a mai spus preotul Constanin Necula. Despre mâncarea autentică, despre gustul bucatelor românești și despre post, află vineri din emisiunea „Frecvența Gustului” cu Mihaela Bilic și preotul Constantin Necula.
Mihaela Bilic: Care este granița dintre mâncarea-bucurie și mâncarea-lăcomie?
Preotul Constantin Necula: „Vin de la Chișinău și pe drumurile de acolo treceau camioane mari cu struguri. Îți poți închipui așa ceva? Tu mai vezi în România așa ceva? Și m-am uitat – la slujba pe care am făcut-o într-un sat absolut remarcabil – la mâinile femeilor de acolo.
Mâinile care altădată au frământat pâinea acum cer pâinea înapoi – adică, sunt bătrâni. Au obosit. Frământătorii noștri de pâine din care nu ne mai îngrășam, nu ne mai căutam de gluten, nu mai eram disperați. Și mi-am dat seama acum ce prosteală a dat în noi? Că mâncăm mai mult de frica de a nu mânca, cam așa. Ne ia o frică, se coboară în stomac și de frică mâncăm. Adică nu merge chiar așa. Postirea, de exemplu, nu este pe bază de prostire cu frică. Cine este chinuit prin frică să postească să nu mănânce arată o dată în plus că ne-am smintit undeva mecanismul de echilibru.
Zona este atinsă de clasicismul alimentar românesc de altă dată. Au borșul care a intrat în patrimoniul UNESCO, ca și la ucraineni. Erau așa de normali, atât de normali erau. Și m-am bucurat mult pentru că am redescoperit gustul câtorva mâncăruri, de exemplu: acasă pierdem din vedere că noi suntem crescuți cu un anumit gust de țăranii autentici. Așa ne-am orășenizat, așa ne-am fițăit și atât mai feliem la pâinea aceea încât am uitat să rupem o pită”.
Preotul Constantin Necula: „Știi unde greșim noi acum când zicem că mâncăm? Noi alergăm, noi nu mâncăm”
Mihaela Bilic: Nu este păcat să nu mai punem preț pe tradiții?
Preotul Constantin Necula: „Este. Este nu neapărat păcat, ci este o rupere de realitate. M-am uitat ce pâine se face în zona Sibiului și știu bine ce zic acum. Și ce pâine analfabetă sufletește mâncăm în foarte multe dintre orașele noastre. Nu este vorba despre îngâmfare. Atât se pricep producătorii să vândă. Dar există totuși o limită a dizgrațierii alimentației”.
Preotul Constantin Necula: „Cu postul trebuie să privim puțin prin ochii lui Hristos. Eu am rămas foarte impresionat că în spitale găsesc oameni mai postitori decât afară. […] Știi unde greșim noi acum când zicem că mâncăm? Noi alergăm, noi nu mâncăm. Trecem prin toate. Eu tot râd că nu mai știm fierbe oul, nu mai știm să mâncăm un ardei iute, ne grăbim să ungem pâinea cu unt și să o îmbucăm pe bucăți, să o tăiem”.
Preotul Constantin Necula: „Mâncarea poate fi agresivă dacă nu o iubești, iar când o iubești trebuie să o așezi acolo unde este locul ei”
Mihaela Bilic: Apropo de energia negativă, în momentul în care – că văd asta la foarte mulți oameni – se uită la farfuria de mâncare și o bănuiesc de toate relele. Aceste informații negative și toate pe negativ care circulă despre mâncare mie mi se par că un pic sunt… avem așa o apetență pentru negativul acesta.
Preotul Constantin Necula: „E vremea balaurilor. […] E la modă slimul. Nu știu dacă ai remarcat: toți care au reușit să facă niște terapii pe zeci de mii de euro dau lecții unui popor flămând că acum trebuie să slăbească poporul. Poporul nu are nevoie să slăbească. Ai văzut că imediat cum au căpătat înapoi cămașa slim au dat pe sinteze tot felul de analize de alimentație.
Eu cred că fiecare trebuie să vorbim despre ceea ce ne pricepem. Eu nu mă pricep la alimentație. Sunt un mâncău care se retrage din bătălie foarte des. […] Mâncarea poate fi agresivă dacă nu o iubești, iar când o iubești trebuie să o așezi acolo unde este locul ei. Una dintre marile probleme pe care le avem este că nu mai iubim să mâncăm lucrurile cu adevărat naturale.
Eu m-am dus odată într-un restaurant foarte sofisticat și când am văzut ce îmi propuneau să mănânc m-am ridicat, le-am mulțumit foarte mult – era totul foarte bine făcut – dar m-am dus undeva pe un colț – nu am căutat un fast food că nu îmi place – dar am cerut de la o tanti dintr-un colț de dugheană fasole. Rămân clasic fără să vreau”.
Preotul Constantin Necula: „A posti înseamnă a te cuminți în foarte multe din lucrurile tale și oricât ai fi de neatent la viața ta să încerci să pui ordine în viața ta”
Preotul Constantin Necula: „A posti înseamnă a te așeza nu doar la masă, ci și în genunchi ca să te rogi. A posti înseamnă a umple timpul rămas din nemâncat cu rugăciuni și cu fapte bune, nu cu mâncarea aproapelui.
A posti înseamnă a te cuminți în foarte multe din lucrurile tale și oricât ai fi de neatent la viața ta să încerci să pui ordine în viața ta. Cred că uneori ne face așa să fim postul, uneori boala. De aceea seamănă postul cu boala câteodată”.
Urmărește aici întreaga emisiune „Frecvența Gustului” cu Mihaela Bilic și preotul Constantin Necula
Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu