Distincția se acordă pentru eforturile făcute – de-a lungul timpului – pentru promovarea păcii, democrației și drepturilor omului în Europa În acest an, lista a cuprins peste 230 de personalități și organizații cu șanse la câștigarea Premiului Nobel pentru pace.
Câștigătoare a fost desemnată, cu unanimitate de voturi, Uniunea Europeană, aflată într-una din cele mai grave crize ale sale. Poate tocmai de aceea, avea nevoie de o mână întinsă din partea Norvegiei eurosceptice, a comentat televiziunea publică norvegiană.
Uniunea Europeană și strămoșii ei contribuie de peste 6 decenii la promovarea păcii, a reconcilierii, a democrației și a drepturilor omului în Europa – a anunțat, la Oslo, președintele comitetului Nobel.
Premiul Nobel pentru Pace constă într-o medalie, o diplomă și un cec de 8 milioane de coroane suedeze, echivalentul a 922 de mii de euro. Distincțiile vor fi acordate, la Oslo, într-o ceremonie specială , care va avea loc pe 10 decembrie, data la care a murit fondatorul Premiului Nobel, filantropul Alfred Nobel.
Anul trecut, premiul pentru pace a fost câștigat de trei femei:
Ellen Johnson Sirleaf, prima femeie președinte din Africa, aleasă șef de stat în Liberia, în 2006. Alăturo de Leymah Gbowee, tot din Liberia și Tawakkul Karman din Yemen, a luptat pentru drepturile femeilor, democrație și pace. În 2010, premiul Nobel i-a revenit unui disident chinez, iar în 2009, președintelui american Barack Obama.