Premiul Nobel pentru Medicină a fost câștigat anul acesta de doi cercetători americani, unul dintre ei de origine libaneză.
Aceștia au fost recompensați pentru că au descoperit receptorii de temperatură și atingere.
Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină, în valoare de 10 milioane de coroane suedeze – este împărțit anul acesta de doi cercetători americani.
Născut în New York, David Julius este profesor la Universitatea din California și a folosit capsaicina, o componentă activă a ardeiului iute ce provoacă o senzaţie de arsură, pentru a identifica în terminaţiile nervoase ale pielii un senzor ce reacţionează la căldură.
Ardem Patapoutian, născut în Beirut, capitala Libanului, este profesor la Howard Hughes Medical Institute, în Statele Unite și a folosit celule sensibile la presiune pentru a descoperi o nouă clasă de senzori ce răspund la stimuli mecanici în piele şi în organele interne.
Descoperirile lor revoluționare – ale receptorilor de temperatură și atingere – ne fac să înțelegem cum căldura, frigul și forța mecanică inițiază impulsuri nervoase care ne permit să percepem și să ne adaptăm la lumea din jurul nostru. Potrivit Fundației Nobel, aceste descoperiri sunt folosite pentru a dezvolta tratamente pentru o serie de afecțiuni, inclusiv pentru durerea cronică.