Proiectul „Lost in Europe” („Pierduți în Europa”) a câștigat miercuri, 23 octombrie, Premiul Daphne Caruana Galizia pentru jurnalism 2024 pentru investigația sa privind dispariția a peste 50.000 de copii migranți neînsoțiți. Investigația, realizată de jurnaliști din Germania, Italia, Grecia, Olanda, Belgia, Irlanda și Marea Britanie, a dezvăluit că cel puțin 51. 433 de copii migranți neînsoțiți au dispărut între 2021 și 2023, după ce au ajuns în țări europene.
Ceremonia de decernare a premiului a avut loc la sediul Parlamentului European din Strasbourg, unde au participat președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, vicepreședinta responsabilă cu Premiul pentru jurnalism, Pina Picierno și reprezentanți ai juriului paneuropean independent.
Roberta Metsola, președinta Parlamentului European: „La șapte ani de la asasinarea lui Daphne, continuăm să îi onorăm memoria printr-un premiu care ne amintește de angajamentul de lungă durată asumat de Parlamentul European față de aceste valori fundamentale”
„Moștenirea lăsată în urmă de Daphne Caruana Galizia rămâne vie prin munca jurnaliștilor care continuă să spună adevărul și refuză să fie reduși la tăcere. Lupta lor pentru dreptate câștigă în fața amenințărilor prin care se încearcă subminarea activității lor atât de importante. Libertatea presei nu este negociabilă. La șapte ani de la asasinarea lui Daphne, continuăm să îi onorăm memoria printr-un premiu care ne amintește de angajamentul de lungă durată asumat de Parlamentul European față de aceste valori fundamentale”, a declarat Roberta Metsola, președinta Parlamentului European.
🎙️”The Daphne Caruana Galizia prize is the reminder of @Europarl_EN‘s commitment to media freedom, independence & #pluralism as fundamental pillars of our #democracy” @EP_President Roberta Metsola said at the award ceremony
📺https://t.co/64Ie3ShvTZ@mcaruanagalizia pic.twitter.com/wnU5jZ1wwc— European Parliament Audiovisual Service (@europarlAV) October 23, 2024
Între 3 mai și 31 iulie 2024, sute de jurnaliști din cele 27 de țări ale Uniunii Europene și-au înscris materialele jurnalistice în competiție. Treisprezece dintre cele 318 înscrise au fost preselecționate de juriu, care a ales apoi câștigătorul.
Despre materialul câștigător – „Pierduți în Europa”
Proiectul jurnalistic „Lost in Europe” („Pierduți în Europa”) a dezvăluit o realitate cutremurătoare: din 2021 până în prezent, circa 47 de copii au dispărut zilnic, în medie, după ce au ajuns în Europa.
Datele strânse de jurnaliști din 31 de țări europene, printre care Austria, Germania și Italia, arată că zeci de mii de copii migranți au dispărut.
Potrivit investigației, care a durat mai multe luni, numărul copiilor migranți dispăruți ar putea fi chiar mai mare. Raportările oficiale sunt incomplete, deoarece documentația este uneori contradictorie, iar unele țări nu colectează suficiente date.
18. 000 de copii migranți au dispărut în Europa între 2018 și 2020
Această ultimă investigație se bazează pe cercetările efectuate în 2021 de jurnaliștii de la „Lost in Europe”, care au arătat că peste 18 000 de copii migranți au dispărut în Europa între 2018 și 2020.
După cum a remarcat Aagje Leven, secretar-general al organizației Missing Children Europe, informațiile dezvăluite de jurnaliști sunt, probabil, doar „vârful aisbergului”. Tot mai mulți copii migranți dispar într-un ritm alarmant în Europa, iar temerile sunt că mulți dintre ei cad victimă traficului de persoane și sclaviei moderne.
Ce este premiul Daphne Caruana Galizia
Premiul Daphne Caruana Galizia a fost înființat în decembrie 2019 printr-o decizie a Biroului Parlamentului European, în memoria lui Daphne Caruana Galizia, jurnalistă de investigații anticorupție și bloggeriță, care a fost ucisă într-un atac cu mașină-capcană în 2017.
Premiul este decernat anual la data la care a fost asasinată Daphne Caruana Galizia și recompensează materiale jurnalistice de calitate excepțională care promovează sau apără principiile și valorile de bază ale Uniunii Europene precum demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și drepturile omului.
Pot candida jurnaliști profesioniști și echipe formate din jurnaliști profesioniști de orice naționalitate. Candidatura lor trebuie să cuprindă reportaje sau investigații, publicate sau difuzate de organizații mass-media cu sediul în una dintre cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene. Scopul premiului este să sprijine jurnalismul profesionist și să scoată în evidență importanța lui pentru a garanta libertatea, egalitatea și șansele egale.
Juriul independent este alcătuit din reprezentanți ai presei și ai societății civile din cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene și un reprezentant al Federației Internaționale a Jurnaliștilor.
Premiul și recompensa aferentă în valoare de 20 000 EUR demonstrează sprijinul ferm al Parlamentului European pentru jurnalismul de investigație și presa liberă.
Câștigătorii edițiilor precedente
- 2021 – „The Pegasus Project” (Proiectul Pegasus), coordonat de organizația Forbidden Stories;
- 2022 – Documentar despre „Republica Centrafricană sub influență rusească” de Clément Di Roma și Carol Valade (ARTE/France24/Le Monde);
- 2023 – Investigație comună despre naufragiul unui vas cu migranți în largul insulei Pylos (Solomon, în colaborare cu Forensis, StrgF/ARD și The Guardian).
Cine a fost Daphne Caruana Galizia
Daphne Caruana Galizia a fost o jurnalistă, activistă anticorupție și bloggeriță din Malta. Ea a publicat investigații ample pe teme legate de corupție, spălare de bani, crimă organizată, vânzarea cetățeniei și legăturile guvernului maltez cu dosarul Panama Papers. Supusă hărțuirilor și amenințărilor, ea a fost ucisă pe 16 octombrie 2017, când i-a fost plasat explozibil sub mașină. Opinia publică s-a revoltat față de modul în care autoritățile au anchetat moartea ei, ceea ce a dus la demisia prim-ministrului maltez Joseph Muscat. Eurodeputații au criticat lacunele din ancheta oficială, iar în decembrie 2019 au cerut Comisiei Europene să ia măsuri.
Congratulations @Lost_in_EU https://t.co/keKnDrcSr6
— Daphne Caruana Galizia Foundation (@daphnefdtn) October 23, 2024
Sursa foto: Shutterstock