Gala premiilor Ig Nobel, acordate celor mai trăsnite, ciudate sau inutile studii, s-a desfăşurat anul acesta online.
Cercetători din Canada şi Statele Unite au câştigat premiul pentru psihologie cu metoda lor de a depista persoanele narcisiste cu ajutorul unei metode de analiză a sprâncenelor.
Premiul pentru entomologie a fost decernat unui cercetător american pentru colecţia sa de dovezi conform cărora tocmai specialiștii care studiază insectele se tem de păianjeni.
O femelă aligator din China, aflată într-o încăpere etanşă umplută cu oxigen îmbogăţit cu heliu, a fost determinată să emită sunete neobişnuite într-un studiu realizat de oameni de ştiinţă din Austria, Suedia, Japonia, Statele Unite şi Elveţia, care au câştigat pentru acustică.
Opt lideri, printre care Donald Trump, Vladimir Putin, Boris Johnson, Jair Bolsonaro, Aleksandr Lukaşenko, au câștigat „Premiul pentru educație medicală”. Aceştia au fost recompensaţi pentru că s-au folosit de pandemia de COVID pentru a arăta lumii că „politicienii pot avea un efect mai rapid asupra vieţii şi morţii decât oamenii de ştiinţă şi medicii”.
Anul trecut, la Ig Nobel a fost premiat un studiu care a arătat că leul românesc se numără printre bancnotele pe care microbii supraviețuiesc cel mai mult. Așa a reieșit din studiul care a luat premiul Ig Nobel pentru economie.
Premiile Ig Nobel sunt acordate anual celor mai trăznite descoperiri științifice.