Confidenţialitate

Premiile Europa Nostra 2024. Biserica săsească din Alma Vii a primit atât un Grand Prix, cât și premiul publicului. Alte 4 obiective europene, premiate cu Grand Prix | AUDIO | VIDEO | GALERIE FOTO

În Capitală, la Ateneu, au fost decernate premiile Europa Nostra pentru patrimoniu cultural. Au fost premiate cele mai bune proiecte de conservare a patrimoniului. Două dintre acestea sunt de la noi din țară. Este vorba despre biserica evanghelică Săsească din Alma Vii, județul Sibiu, și biserica sfântul Mihail din Cluj Napoca. Proiectul Alma Vii a luat un Grand Prix si Premiul Publicului, pe lângă premiul inițial.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Capitala a fost în premieră gazda Summitului European al Patrimoniului Cultural organizat de federația Europa Nostra. 26 de proiecte de conservare a patrimoniului din 18 țări din Europa au fost premiate la Ateneu.

În cadrul Ceremoniei de acordare a premiilor au fost anunțați cei cinci laureați ai Grand Prix-ului și câștigătorul Premiului Publicului 2024, fiecare primind un premiu în valoare de 10.000 de euro.

Grand Prix și premiul publicului pentru Biserica săsească din Alma Vii

Biserica săsească din Alma Vii a primit atât un Grand Prix, cât și premiul publicului după ce a fost votată de aproximativ 10.000 de cetățeni din Europa, dar a fost recompensată și cu un Grand Prix alături de alte 4 obiective din Polonia, Irlanda, Georgia și Croația.

Biserica evanghelică săsească din satul Alma Vii din județul Sibiu datează din secolul al IV-lea. Lucrările de restaurare au durat aproape 8 ani. S-a redeschis pentru vizitare anul trecut.

Și biserica sfântul Mihail din centrul Clujului a fost într-un proces de refacere în perioada 2016-2022. Numai turla are aproape 80 de metri înălțime și a fost, timp de mai multe secole, cea mai înaltă din România.

Ministrul Culturii – Raluca Turcan – a amintit de un program național de investiții în instituții culturale

„Ministerul Culturii a inițiat un program de investiții în instituții culturale – incluzând noul sediu al Operei Române din Iași, restaurarea clădirii Teatrului Naţional și a Operei Nationale Române Cluj-Napoca, restaurarea clădirii Teatrului Național din Craiova, restaurarea muzeului național de Istorie și a operei Naționale din București”, a spus ministrul Raluca Turcan.

Cei cinci laureați ai Grand Prix-ului 2024 sunt:

Mina Istorică Ignacy, Rybnik, POLONIA

Câștigător Grand Prix al categoriei Conservare și Reutilizare Adaptivă. Acesta este un proiect de renovare unic pe locul unei foste mine de cărbune, una dintre cele mai vechi din Polonia, fondată în 1792 și care a fost în funcțiune timp de peste 200 de ani. Prin eforturile foștilor mineri, ale orașului Rybnik, statului polonez și fondurilor UE, complexul a fost salvat și adaptat pentru noi scopuri, ca centru cultural și recreativ.

Biserica Saxonă din Alma Vii, ROMÂNIA

Câștigător Grand Prix al categoriei Conservare și Reutilizare Adaptivă. Acest proiect a restaurat un reper cultural care reprezintă secole de istorie și meșteșug în pitoreasca localitate Alma Vii din Transilvania. Restaurarea cuprinzătoare nu doar că a păstrat integritatea arhitecturală și istorică a bisericii, dar a și consolidat comunitatea locală și a promovat dezvoltarea turismului sustenabil. Proiectul, susținut de Fondul Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturii și Granturi EEA, a fost coordonat de Fundația Mihai Eminescu.

Schema clădirilor agricole tradiționale, IRLANDA

Câștigător Grand Prix al categoriei Educație, Formare și Competențe. Principalul obiectiv al acestui proiect național este de a ajuta fermierii să recunoască valoarea culturală a clădirilor agricole tradiționale. Participanții sunt sprijiniți în dobândirea abilităților necesare pentru a efectua reparații menite să readucă clădirile la funcționalitate. De la înființarea proiectului, în 2008, peste 1000 de clădiri au fost reparate. Acesta a fost inițiat de Consiliul Patrimoniului în parteneriat cu Departamentul Agricultură, Alimentație și Marină al Guvernului Irlandez, fiind co-finanțat de Guvernul Irlandez și Uniunea Europeană prin Programul de Dezvoltare Rurală al Irlandei.

Reabilitarea Cetății Tsiskarauli de către Cetățeni, Akhieli, GEORGIA

Câștigător Grand Prix al categoriei Implicarea și Conștientizarea Cetățenilor
Pe parcursul a trei ani, 46 de cetățeni georgieni și internaționali au lucrat alături de experți tehnici și meșteșugari tradiționali pentru a restaura Cetatea Tsiskarauli. Proiectul a crescut nivelul de conștientizare a valorii patrimoniului georgian în cadrul patrimoniului european. Organizația Internațională a Fondurilor Naționale (INTO) a fost partenerul principal, colaborând strâns cu Organizația Fondurilor Naționale a Georgiei, REMPART (Franța) și Fundația Castelului Chudow (Polonia). Proiectul a fost susținut printr-un grant acordat de ALIPH – Alianța internațională pentru protecția patrimoniului în zone de conflict.

Societatea Prietenilor Antichităților din Dubrovnik, CROAȚIA

Câștigător Grand Prix al categoriei Campioni ai Patrimoniului. Această asociație a societății civile a finanțat și finalizat proiecte de cercetare și conservare a monumentelor din Dubrovnik, inclusiv zidurile orașului, încă din 1952. Societatea a fost implicată activ în includerea Centrului Vechi din Dubrovnik pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1979. De atunci, a jucat un rol esențial în asigurarea protecției și îmbunătățirii acestui loc excepțional.

Premiile Europene pentru Patrimoniu sau Premiile Europa Nostra

Summit-ului European al Patrimoniului Cultural 2024 se desfășoară la București între 6 și 8 octombrie. Summit-ul este organizat de Europa Nostra și co-finanțat de Programul Europa Creativă din cadrul Uniunii Europene.

Premiile Europene pentru Patrimoniu sau Premiile Europa Nostra au fost lansate de Comisia Europeană în 2002 și de atunci sunt gestionate de Europa Nostra. Premiile sunt sprijinite de programul Uniunii Europene Europa Creativă.

Sursa foto: Europa Nostra

Sursa video: Europa Nostra

Citește și: Premiile Nobel 2024. Premiul pentru medicină, acordat biologilor americani Victor Ambros și Gary Ruvkun pentru descoperirea microARN-ului | AUDIO