Confidenţialitate

Premierul susține că nu ia în calcul creșterea de taxe în 2025. Între timp, specialiștii critică actuala reformă fiscală: „Avem taxe mai mari, vânzări mai mici și blocaj financiar” | AUDIO 

Nu mărim taxele, dar Statul va cheltui mai puțin. Așa susține șeful Guvernului după ce s-a întâlnit cu o serie de patronate din mai multe domenii. Statul se împrumută tot mai des… iar cheltuielile – cu bunuri, servicii și salarii – au continuat să crească. Acum, guvernul s-a angajat la Bruxelles să facă rost de bani pentru a acoperi lipsurile mari de la Bugetul statului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Angajații de la stat vor cheltui mai puțin, iar Fiscul se va apuca să strângă mai mulți bani de la datornici – spun guvernanții. Premierul spune, după întâlnirea cu patronatele reunite în confederația „Concordia” că nu ia în calcul creșterea de taxe. Se întâmplă la puțin timp după ce ministrul Economiei declara că Guvernul nu va crește TVA… dar nu exclude alte creșteri de taxe din 2025, adică după alegeri. Cum se descurcă acum firmele…?

Adrian Negrescu, analist economic: „Acestea sunt principalele provocări care au dus la acest val de radieri de firme în primul semestru”

„Avem taxe mai mari, vânzări mai mici și blocaj financiar. Acestea sunt principalele provocări care au dus la acest val de radieri de firme în primul semestru. Cele mai multe sunt microîntreprinderi, majoritatea din comerț și servicii, acolo unde vânzările au scăzut semnificativ în această perioadă”, a explicat Adrian Negrescu, analist economic.

În ultimele rapoarte privind situația României, Banca Mondială, Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană au recomandat ca măsuri creșterea sau extinderea unor impozite. Deja multe companii sunt afectate după unele creșteri operate de anul acesta, amintește analistul Adrian Negrescu:

Adrian Negrescu, analist economic: În trimestrul II economia a crescut cu numai 0,1%

„Economia funcționează, din păcate, cu frâna de mână trasă. În trimestrul II, de exemplu, economia a crescut cu numai 0,1%, iar dacă scoatem inflația, evoluția inflației din această perspectivă… pare că economia românească este deja pe minus, adică are scădere economică”, a mai spus analistul economic.

Premierul a prezentat patronatelor acordul propus de Guvern Comisiei Europene care ar permite României să reducă treptat deficitul bugetar în 7 ani. Șeful Guvernului a declarat că, începând de anul viitor, vor avea loc consultări cu mediul de afaceri privind reforma fiscală… și a precizat că patronilor li se va lăsa suficient timp pentru aplicarea noilor măsuri fiscale.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Operatorii de turism din Delta Dunării cer ajutor de la stat după ce numărul de turiști a scăzut ca urmare a războiului din Ucraina | AUDIO