Confidenţialitate

Premierul Sorin Grindeanu după ședința de Guvern prezidată de Klaus Iohannis

S-a încheiat ședința de Guvern prezidată în premieră de președintele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a luat această decizie după ce presa centrală a susținut că Guvernul vrea să adopte miercuri o ordonanță de urgență  de modificare a Codului Penal, inclusiv în vederea graţierii unor persoane şi dezincriminării unor fapte.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat că în ședință au fost adoptate unele acte normative asumate de PSD în campania electorală, dând ca exemplu prima chirie.

”Azi am avut o ședință de Guvern ordinanră, așa cum ați fost anunțați din timp. O să fac câteva considerații pentru că o să plec spre Statele Unite. Intrând pe ceea ce s-a întâmplat astăzi, noi am avut o ordine de zi pe care am dezbătut-o. Am avut și o premieră. Conform prevederilor constituționale, articolul 87, președintele țării a prezidat ședința. Noi am adoptat acte extrem de importante pentru noi, pentru actul de guvernare. O să dau un exemplu: o OUG care reglementează un punct la care ne-am angajat – prima chirie. Și tot pe ordinea de zi au fost acte normative care reglementează limite în care fiecare minister va adopta legea bugetului.”

Premierul Sorin Grindeanu a susținut, din nou, că ordonanța privind grațierea și modificarea codurilor penale nu se aflau pe ordinea de zi a ședinței.

”Pe ordinea de zi nu a existat și nu se discuta. Nu erau trecute pe ordinea de zi. Au creat (grațierea și modificarea codurilor penale n.r.) foarte multe discuții în ultimele zile. Conform constituției avem voie să dăm grațiere și amnistie? Scrie. Deci nu sunt împotriva legii. Ministrul Justiției a spus ceea ce își dorește în mandatul de ministru. Eu cred că e tot așa de constituțional cum a venit președintele Iohannis, respectând legea, să dăm ordonanțe de urgență în toate domeniile în care ne lasă legea”, a spus premierul.

”Nu a existat niciun fel de intenție de a fi pe ordinea de zi aceste proiecte, cu sau fără președintele Iohannis”, a subliniat Sorin Grindeanu.

Oficialul a adugat că în proiectele promovate de Ministerul Justiţiei, abuzul în serviciu şi conflictul de interese nu se dezincriminează, ”dar se clarifică aceste lucruri în concordanţă cu deciziile Curţii Constituţionale”.

”Nu se dezincriminează abuzul în serviciu, conflictul de interese, dar se clarifică aceste lucruri din punctul de vedere al Ministerului Justiţiei în concordanţă cu deciziile Curţii Constituţionale. Orice decizie a CCR este obligatorie, nu ne putem face că nu avem”, a afirmat premierul.

Premierul a precizat că a aflat de sosirea președintelui Iohannis la Guvern cu puțin timp înainte de a ajunge.

”Am aflat în momentul în care se apropia de Guvern de la cei care asigură paza. E dreptul constituțional al președintelui de a veni și de a prezida ședința.”

Sorin Grindeanu a insistat că aceste modificări privind grațierea nu se referă la fapte de corupție, ci este vorba despre unele decizii ale CCR.

”Grațierea nu include fapte de corupție și alte fapte de violență și a doua transpunerea unor directive europene care privește drepturile cetățenilor la un proces echitabil. Clarificări legate de unele decizii ale CCR. Eu știu că aceste decizii sunt obligatorii. Avem aceste clarificări rezolvate de Ministerul Justiției și pe care le-a trimis către celelalte instituții (CSM, Înalta Curte n.r.)”.

2.500 de persoane pot beneficia de această lege a grațierii, a adăugat apoi ministrul Justiției, Florin Iordache.

Ministrul Justiției a venit cu viziunea pentru rezolvarea acestor probleme, a continuat premierul, precizând că se grăbește pentru a pleca spre Statele Unite.

Întrebat dacă se modifică definiţia abuzului în serviciu, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a spus că aceasta se modifică ”în concordanţă cu decizia CCR”.