Premierul Florin Cîţu, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu şi coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva Covid, doctorul militar Valeriu Gheorghiţă, se întâlnesc joi, de la ora 11.00, cu liderii cultelor religioase şi cu reprezentanţii Secretariatului de Stat pentru Culte, anunță Palatul Victoria.
„Anul acesta, sărbătorile sunt la o distanţă mare. Acum, în 4 aprilie, vor sărbători catolicii, evanghelicii, reformaţii, iar la începutul lui mai vor sărbători creştinii ortodocşi. Eu îmi doresc tare mult să gestionăm pandemia în aşa fel încât lumea să poată să meargă şi la biserică, să se întâlnească – sigur, în cerc mai restrâns – dar să se poată întâlni cu familia, fără să avem petreceri cu multe persoane, mai degrabă în cadru familial, dar cred că aceste lucruri sunt posibile. Am spus acest lucru foarte clar de la început, nu îmi doresc să îngrădim accesul la biserică! Sunt Sfintele Sărbători de Paşti, oamenii vor să meargă la biserică şi trebuie să găsim soluţii ca să meargă la biserică – asta este una”, a susținut şeful statului.
Prefectul Capitalei a anunțat, miercuri, că situația va fi dezbătută și de Guvern, începând cu ora 17.00.
„În momentul de faţă, sunt în pregătire atât o hotărâre de Guvern, cât şi o şedinţă CNSU. Nu vor fi la fiecare sector decizii separate. Noi aşteptăm în cursul zilei de mâine să se ia decizii la nivel guvernamental, o hotărâre de Guvern şi la nivel de CNSU pe care noi le vom implementa imediat. Şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă ar trebui să fie mâine şi imediat după aceea, dacă noi trebuie să implementăm măsurile, vom face imediat după şedinţă de CMBSU. Printre propuneri sunt şi propuneri care vizează nu numai Bucureştiul, ci şi o parte din judeţul Ilfov. De aceea acolo ar trebui să luăm decizii şi pe zona respectivă şi da, aşa cum am mai spus, Bucureştiul reprezintă un pol economic şi demografic foarte important şi Guvernul este foarte interesat de soarta acestei zone”, a spus Alin Stoica.
La momentul actual, Capitala și 10 judeţe figurează ca zone roşii, cu mai mult de 3 infecții la mia de locuitori. Doar cinci judeţe mai sunt zone verzi, cu o rată de până la 1,5 la mi
De la miezul nopții, carantina s-a prelungit cu 7 zile la Timișoara și localitățile învecinate, anume Moşniţa Nouă, Giroc, Ghiroda şi Dumbrăviţa. Rata de incidență a ajuns în orașul de pe Bega la 8,3 cazuri de coronavirus la mia de locuitori. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş a luat decizia din a doua încercarea. La sfârșitul săptămânii trecute, propunerea a picat la vot, forțându-l pe șeful Departamentului pentru Situații de Urgență să intervină. Nemulțumit de decizia lui Raed Arafat, președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a anunțat că se va adresa instanței.
Localitățile ilfovene Balotești, Mogoșoaia, Snagov și Ștefăneștii de Jos au fost închise, de miercuri seară, pentru două săptămâni. Județul Ilfov a ajuns la o incidență de peste 7,8 cazuri la mia de locuitori.
La București, întârzie înăsprirea restricțiilor. Şedinţa Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă este programată joi. Fără să mai aștepte o decizie la nivel de Capitală, primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a anunțat că limitează, până pe 11 aprilie, programul de funcţionare a mall-urilor, magazinelor, hipermarketurilor şi service-urilor auto. În replică, prefectul Bucureștiului a spus că verifică legalitatea deciziei. Alin Stoica așteaptă, totodată, de la guvern noi reguli pentru gestionarea crizei sanitare.
Șeful statului consideră că în Bucureşti sunt necesare restricţii suplimentare, care să limiteze aglomerările. Klaus Iohannis nu crede, însă, că o carantinare a orașului ar fi, în această etapă, cea mai bună soluție.