Confidenţialitate

Premierul României, despre reforma fiscală: „Se lucrează și acum cu Banca Mondială” / „Nu va intra în vigoare în 2024” | VIDEO

Marcel Ciolacu, premierul României, spune la Europa FM, într-o ediție specială a emisiunii „Piața Victoriei” cu Ioana Ene Dogioiu că în aceste momente se lucrează la reforma fiscală a României și se va lucra la ea și în 2025. Premierul țării adaugă că reforma fiscală nu va intra în vigoare în 2024. Marcel Ciolacu mai spune la Europa FM că „Din punctul meu de vedere, legea pensiilor și aplicarea legii pensiilor este în acest moment o prioritate”. Cât despre remarcile ministrului de Finanțe – Marcel Boloș – Marcel Ciolacu spune că „Câteodată, nu vede întreg tabloul să-l expună public. Sau, dacă îl vede, comunică pe bucăți. Și atunci apar aceste dispute”.

Marcel Ciolacu: „Anumite măsuri vor intra la jumătatea anului 2025, dar cele mai multe măsuri vor intra în anul 2026”

Ioana Ene Dogioiu: Deci anul viitor veți face reforma fiscală? Veți face legea fiscală, de fapt?

Marcel Ciolacu: „Vom lucra la ea. Se lucrează și acum cu Banca Mondială, cu absolut toată lumea, cu Comisia. Ea nu va intra în vigoare în 2024”.

Ioana Ene Dogioiu: Desigur, în 2025.

Marcel Ciolacu: „Din punctul meu de vedere, nici în prima jumătate a anului 2025 pentru că nu ai timp să parcurgi traseul parlamentar. Anumite măsuri vor intra la jumătatea anului 2025, dar cele mai multe măsuri vor intra în anul 2026. Deci este falsă teoria că nu este sustenabil. Dacă aplicăm un 27% – care este media României de impozitare; și președinta Comisiei m-a întrebat. Cred că a vrut să vadă dacă știu exact. Numai de acolo avem aproape 40 de miliarde din creșterea PIB-ului, ca și resursă”.

Ioana Ene Dogioiu: Și atunci cum vă explicați avizul, mare observație a Ministerului de Finanțe. Avertismentul domnului Boloș că se va ajunge la deficit de 6% și datorie din PIB peste 50%? Și declarația publică „Adevărata reformă fiscală se va face în 2025” – exact ce ați spus și dumneavoastră mai devreme.

Marcel Ciolacu: „Dar este prevăzută în PNRR…”.

Ioana Ene Dogioiu: Și „O să ducem dorul la legea privind măsurile fiscal-bugetare” – deci vor fi creșteri de taxe. Asta ne spune domnul Boloș.

Marcel Ciolacu, despre ministrul Finanțelor: „Câteodată, nu vede întreg tabloul să-l expună public. Sau, dacă îl vede, comunică pe bucăți. Și atunci apar aceste dispute”

Marcel Ciolacu: „Nu, nu”.

Ioana Ene Dogioiu: Și că nu este sustenabilă legea. Ministrul Finanțelor.

Marcel Ciolacu: „Eu pe domnul ministru îl cunosc. Lucrând cu dânsul zi de zi, îl cunosc mult mai bine. Un om care nu suportă nedreptatea. Când vezi anumite excepții și vezi anumite pierderi de resurse financiare e mai emoțional. Un om de foarte bună credință. Câteodată, nu vede întreg tabloul să-l expună public. Sau, dacă îl vede, comunică pe bucăți. Și atunci apar aceste dispute și normal că se așteaptă breaking newsul…”.

Ioana Ene Dogioiu: Adică, îmi spuneți că ministrul Finanțelor din Cabinetul dumneavoastră nu vede tot tabloul sustenabilității unei legi esențiale?

Marcel Ciolacu: „Când iese la televiziune și când vorbește, normal că jurnaliștii îi pun anumite întrebări și nu explică întreg contextul”.

Ioana Ene Dogioiu: Dar avizul Ministerului Finanțelor care spune…

Marcel Ciolacu: „Pe ce anume și-a dat avizul ministrul Finanțelor? Pe un Proiect de Lege. În acel Proiect de Lege – știe și domnul și i-am spus și în ședința de Guvern: merge în Parlament. Nu noi legiferăm, noi suntem executivul. Legiferează Parlamentul. Ce a hotărât Coaliția este să menținem în Parlament, să susținem în parametri cum a fost trecută legea prin Guvern. Eu vă spun foarte clar că legea este sustenabilă. Mai mult, în acest moment, pensia medie în România este de 1980 de lei – ca să știm și cu ce avem de-a face. Și Comisia a sesizat acest aspect: <<Aveți pensiile mult prea mici>>. De aici vine și gradul de sărăcie în care suntem încadrați: în Europa suntem penultima țară”.

Ioana Ene Dogioiu: Nimeni nu discută necesitatea creșterii pensiilor, ci sustenabilitatea creșterii pensiilor.

Marcel Ciolacu: „Doamna Dogioiu, acesta este rostul meu. Este de a vedea întreg tabloul și de a vedea unde sunt inechitățile. Pentru că dacă nu intervi și vom guverna în continuare doar prin ură și învrăjbind oamenii între ei, între pensionari, între cei care muncesc nu vom ajunge niciodată la o justă valoare”.

Ioana Ene Dogioiu: Deci dacă tragem linie, dumneavoastră îmi spuneți…

Marcel Ciolacu: „Prioritățile Guvernului le hotărăște Guvernul. Și pe urmă merge prin legea bugetului în Parlament. Din punctul meu de vedere, legea pensiilor și aplicarea legii pensiilor este în acest moment o prioritate. În rest, este treaba executivului de a face rost de bani și cifrele – cum ne arată acum: faptul că vom avea o creștere de 3,4%, deci o creștere automată a PIB-ului nominală, numai impozitarea cu 27% a acestei creșteri a PIB-ului va duce la sustenabilitate. Mai mult, 90% – e statistic de la INS – dintre banii pe care îi primesc pensionarii se duc în consum. Acel consum se întoarce rapid în buget cu cel puțin 22%, care sunt taxele și TVA-ul. Avem cel mai mare gap de TVA din Europa. Cu adevărat – este de 36 de miliarde – este calculat și se adună și excepțiile pe care le avem noi de la TVA. Noi avem TVA-ul de 19% de unde am tot făcut anumite excepții. Ei calculează și aceste diferențe în gapul de TVA, de neîncasare. Trebuie să ți-l asumi”.

Evaziunea Fiscală. Marcel Ciolacu: „Știu că anumite decizii nu neapărat îmi vor aduce voturi, dar îmi voi asuma acest lucru”

Ioana Ene Dogioiu: Și veți reuși să îmbunătățiți încasarea TVA-ului?

Marcel Ciolacu: „Avem cea mai mare evaziune fiscală din Europa: aproape 10% din PIB. Deci marja…”.

Ioana Ene Dogioiu: Și ce faceți cu asta?

Marcel Ciolacu: „… marja și eficiența… Aici trebuie să se vadă eficiența Guvernului. Joi vom intra în Guvern cu – cred că are Ministerul de Finanțe șase Ordonanțe, unde mergem pe sigiliul electronic, e-facturare, radarul mărfurilor, facturi electronice în tot sistemul public, facturi electronice pe toate produsele accizabile, facturi electronice pe toate produsele expuse cel mai mult la evaziune. Trebuie să ne digitalizăm. Nu mai putem, după 32 de ani, să stăm după anumiți funcționari sau după anumite interese și să nu pornim digitalizarea”.

Ioana Ene Dogioiu: Domnule ministru, asta spune toată lumea de ani de zile. Fiecare conducător…

Marcel Ciolacu: „Eu o să o fac, doamnă. Eu o s-o fac”.

Ioana Ene Dogioiu: De ce v-am crede că dumneavoastră o s-o faceți? Care este diferența?

Marcel Ciolacu: „Pentru că trebuie să fii foarte determinat și trebuie să-ți asumi anumite decizii. Știu că anumite decizii nu neapărat îmi vor aduce voturi, dar îmi voi asuma acest lucru”.

Schimbarea conducerii în ANAF și la vamă

Ioana Ene Dogioiu: Schimbați conducerea ANAF?

Marcel Ciolacu: „Pentru că aici nu vorbesc nici de Ciolacu, nici de Nicolae Ciucă, vorbim cu toții de România. Ce se va întâmpla la alegeri vom vedea cât de bine vom reuși să comunicăm românilor că deciziile luate de către noi au fost cele corecte”.

Ioana Ene Dogioiu: Schimbați conducerea ANAF?

Marcel Ciolacu: „Categor… Nu, am nicio problemă cu actualul președinte al ANAF-ului. Dar cred că doamna președinte… a venit momentul în România, după 32 de ani, ca un președinte al ANAFului, după ce l-a numit primul ministru, să vină să-și facă echipa. Nu cunosc niciuna… Cunosc toate numele propuse de președinta ANAF. Vă spun foarte clar: nu am cunoscut nicio persoană, nu este nicio recomandare politică. La fel, în ceea ce privește vama. Toată conducerea să fie schimbată. Viitorul șef de la vamă să vină să propună o echipă întreagă cu care să lucreze. Iar politicul nu mai are voie să intervină”.

Ioana Ene Dogioiu: Adică și pe domnul Mișa (n.r. Ionuț Mișa), să înțeleg? De la Mari Contribuabili, de la ANAF?

Marcel Ciolacu: „Doamna președinte a ANAF va veni cu toate propunerile”.

Urmărește întreaga ediție specială „Piața Victoriei”, cu Ioana Ene Dogioiu și Marcel Ciolacu aici

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Marcel Ciolacu, la Europa FM, în dialog cu Ioana Ene Dogioiu: „Anul acesta o să scot România la lumină și o să mă țin de ce am negociat cu Comisia” | INTERVIU VIDEO