Premierul estimează că șomajul tehnic în unele sectoare din sistemul bugetar este o măsură de solidaritate cu mediul privat în actualul context epidemic, pe de o parte, dar care are şi considerente de ordin financiar.
Ludovic Orban estimeză că, în condițiile în care, încasările la buget sunt diminuate în această perioadă, cele două săptămâni fără plată pentru angajații neesențiali în aceste zile vor aduce o economie cuprinsă între 1,2 şi 1,5 miliarde de lei.
“Este exact ceea ce am anunţat public, cred că trebuie să fim solidari, cred că trebuie să împărţim greutăţile situaţiei, aşa cum cei din sectorul privat sunt afectaţi, cred că şi sectorul public trebuie să fie solidar, începând cu cei care deţin funcţii de demnitate publică”, a spus șeful executivului, joi seară, la televiziunea publică.
În opinia sa, decizia este una “de bun simţ, cât se poate de normală într-o astfel de situaţie”.
Premierul a reluat că anunțata rectificare bugetară va aloca sume suplimentare pentru Ministerul Sănătăţii, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, alături de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.
“Încercăm să mobilizăm toate resursele din bugetul de stat, din bugetele locale, din fonduri europene sau de la creditori pentru a asigura finanţare consistentă a investiţiilor”, a adăugat Ludovic Orban.