Premierul a făcut, luni seară, precizări despre iminenta intrare în ceea ce autoritățile numesc “scenariul 4”, ceea ce presupune atingerea pragului de 2.000 de infectări cu noul coronavirus.
”Intrarea în scenariul 4 presupune unele măsuri pe care le-am şi adoptat. De exemplu, se reduce numărul internărilor în spitale pentru a disponibiliza cât mai multe paturi pentru cei infectaţi cu coronavirus. De asemenea, sunt pregătite să primească pacienţi spitalele din linia a doua. În prima fază, pacienţii infectaţi au fost trataţi în Spitalele de Boli Infecţioase. În faza a doua, intră mai multe spitale. La Bucureşti, Spitalul Colentina, care e pregătit, şi, în ţară, s-a gândit un astfel de spital care poate primi pacienţi care sunt trataţi pentru COVID”, a explicat Ludovic Orban, la Realitatea Plus.
”Cazurile mai puţin grave urmează să nu fie tratate în spital, dacă există un risc de atingere a capacităţii maxime în spital, urmând să fi tratate fie la domiciliu, fie în locaţii destinate”, a adăugat șeful executivului.
”Măsurile luate de Guvernul României au fost măsuri graduale şi care au fost luate cu spirit de anticipaţie încercând să împiedicăm răspândirea virusului. În Spania, astăzi, sunt 85.000 de persoane diagnosticate pozitiv, în Germania 64.000. În România, la ora 14 când a fost prezentată situaţia au fost diagnosticate 1.900 de persoane”, a mai spus Ludovic Orban.
Premierul a invocat “factori agravanți” pentru România.
”Odată cu Noul An Chinezesc, s-au întors din China peste 2.600 de persoane. România nu a avut niciun caz. Am fost o ţară care a avut factorii dintre cei mai agravanţi, faptul că s-au întors peste 235.000 de români din Italia, Franţa (…) am luat măsurile de carantină, de izolare. Măsurile au fost luate când alte ţări nici măcar nu discutau. Noi am fost criticaţi de exemplu de cei care s-au întors din Italia”.