”Bolnavii nu sunt sportivi de performanță să plimbe acte” – a spus premierul Mihai Tudose, la începutul ședinței de guvern de joi.
Șeful guvernului i-a cerut Ministrului Sănătății, ca în termen de două săptămâni, să prezinte un proiect de reducere a birocrației din sănătate.
Premierul a făcut referire la cazul jurnalistei Magda Vasiliu.
Prezentatoarea știrilor de la Prima TV a scris, pe facebook, că din cauza birocrației excesive din România nu își poate lua concediu medical pentru a sta cu copilul bolnav, la tratament în Italia.
”E public un caz care nu face altceva decât să atragă atenţia asupra birocraţiei care a ajuns la cote extreme şi în cadrul Ministerului Sănătăţii. Mai ales cei care se lovesc de această birocraţie sunt oameni bolnavi. Patru sute de mii de hârtii care trebuie plimbate de la medicul de familie la medicul specialist care trebuie să-i dea scrisoare medicală, care trebuie să-i dea reţetă nu ştiu cine, care trebuie să se ducă pe urmă la farmacie, dacă nu le are pe toate trebuie să se întoarcă să reia ciclul. Nu sunt sportivi de performanţă cei aflaţi în situaţia aceasta. Nu se poate ca cineva care este la tratament în străinătate să fie nevoit să vină în ţară ca să demonstreze dincolo că e bolnav sau ceva de genul ăsta”, a spus prim-ministrul.
Ministrul Sănătății, Florian Bodog, i-a spus premierului că problema semnalată de jurnalista Magda Vasiliu a fost deja rezolvată.
Jurnalista Magda Vasiliu a povestit recent, pe pagina sa de Facebook, prin ce calvar birocratic este nevoită să treacă pentru a putea sta în Italia, la tratament, alături de fiul ei, bolnav de cancer.
Prezentatoarea știrilor de la Prima TV, Magda Vasiliu mărturisește că fiul ei, Vlad, a fost diagnosticat cu cancer, în urmă cu 3 luni. De atunci, se află cu el, la tratament în Italia, o țară care l-a primit imediat. Băiatul a fost internat de urgență și a început chimioterapia, fără să i se ceară niciun act. Abia după tratament, medicii italieni i-au solicitat mamei cardul european. Magda Vasiliu le-a spus că nu îl are deocamdată, dar îl va obține, iar funcționarul de la ghișeu i-a răspuns: «Doamnă, copilul e tratat oricum. Nu condiţionăm tratamentul de chestiuni birocratice! Staţi liniştită!»
În România, jurnalista s-a izbit tot felul de obstacole pentru a obține concediul medical, singura soluție pentru a fi alături de băiatul ei, în spital, după ședințele de chimioterapie: medicul de familie i-a spus trebuie să vină personal la cabinet pentru a ridica o adeverință. A avut apoi nevoie de un aviz al Direcției Sanitare din București, unde de asemenea i s-a cerut să se prezinte personal.
‘’Legea noastră este făcută de nişte cretini, pentru nişte idioţi ca mine, care speră în dreptate, înţelegere şi bun simt! Când italienii îi fac copilului meu analize din trei în trei zile pentru a se asigura că e totul OK, România, ţara mea, îmi cere acte peste acte, avize şi documente traduse, legalizate’’ – scrie Magda Vasiliu. Ea precizează că există un teanc de hârtii de la spitalul din Roma care atestă diagnosticul pus băiatului ei, dar statul român vrea aviz de un oncolog din România. Adică un aviz formal, fără valoare medicală, menționează Magda Vasiliu care scrie că acest oncolog nu va vedea niciodată copilul, pentru că nu are de gând să îl poarte prin aeroporturi, avion şi cabinete medicale când starea lui e una la limită.