Facturile la energie, din nou în discuție la Guvern. Primarii se întâlnesc luni cu premierul Nicolae Ciucă pentru a dezbate facturile mari primite de mai multe instituții în această perioadă.
De marți se va aplica și noua schemă de sprijin pentru facturile la energie și gazele naturale. Astfel, în februarie și martie, vor beneficia de un preț plafonat și firmele mici și mijlocii sau instituții precum muzee, de exemplu.
Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă:
„Cei mai afectați de această criză a gazelor naturale, chiar dacă discuția și dezbaterea publică a fost axată pe populație, prețul a crescut cel mai mult la cnsumatorii non-casnici și mulți dintre aceștia și-au întrerupt activitatea sau chiar erau în pericol de a intra în insolvență și în faliment. Plafonarea de la 1 februarie până la 31 martie pentru aceștia este o importantă bulă de oxigen pentru ei în primul rând, dar și pentru restul populației pentru că previne șomajul, previne scumpirea excesivă a diverselor materiale, atât din zona alimentartă cât și din zona non-alimentară.”
Tot marți va fi și prima ședință a Comitetului special creat la Guvern pentru criza energetică. Ar urma să fie pe masă mai multe propuneri pentru ce se va întâmpla de la 1 aprilie, când schema de sprijin expiră.
O variantă este reducerea TVA-ului pentru energia electrică și gazele naturale. Aceasta ar trebui făcută treptat, mai spune Dumitru Chisăliță:
„Este o măsură care se poate aplica, dar ea, din punctul meu de vedere, trebuie făcută progresiv pentru a nu fi „mâncată” de furnizori. Există riscul ca, în momentul în care scazi TVA-ul, dacă nu există o urmărire foarte atentă și foarte corectă, ca această scădere să nu se transforme într-un ajutor pentru consumator, ci într-un venit suplimentar pentru furnizor.”
Autor: Mihai Bucureșteanu