Maine, Guvernul va abroga ordonanta de urgenta privind modificarea codurilor penale.
”Mâine, vom face în regim de urgenţă o sedinţă de guvern pentru abrogarea acestei ordonanţe. Folosesc termenul abrogare, e folosit de către administraţia prezidenţială. Vom găsi termenul legal ca să nu intre în vigoare – abrogare, prorogare.”
Premierul Sorin Grindeanu a facut anunțul în urmă cu puțin timp la Palatul Victoria.
“Nu vreau şi nu doresc să dezbinăm România. România nu poate fi ruptă în două, România, cred eu, în acest moment, prin tot ceea ce se întâmplă, pe de o parte, pe partea cealaltă – argumentele celor care ne-au susţinut şi ne-au votat, pare ruptă în două, dacă nu chiar în mai multe bucăţi. Este ultima mea dorinţă de a se ajunge la aşa ceva.
În acelaşi timp, vreau să vă spun că tot ceea ce înseamnă deciziile pe care Curtea Constituţională le-a luat în timp şi care nu au fost puse în practică, e normal, e chiar conform legii, ca în cel mai scurt timp să-şi găsească transpunerea în cadrul legal. Orice decizie a Curţii Constituţionale este o decizie obligatorie pentru toată lumea, indiferent unde lucrează, indiferent de ceea ce se ocupă, toate aceste lucruri sunt obligatorii pentru toţi cetăţenii României”.
Premierul Sorin Grindeanu a precizat că va demara o consultare cu partidele pornind de la forma actuala a ordonanţei, exceptând pragul de 200.000 de lei prevăzut la abuzul în serviciu, pentru a o pune în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.
Declarația completă făcută de Sorin Grindeanu
”Am ascultat şi am văzut şi am auzit în aceste zile foarte multe opinii, multe opinii venind din partea colegilor de partid, partidul din care fac parte de 20 de ani, colegi din coaliţia guvernamentală, colegi de politică de la partidele aflate în opoziţie, am auzit foarte multe opinii de la oameni simpli, am auzit vocea străzii. Vin azi, după toate aceste opinii exprimate de foarte mulţi în aceste zile, să vă spun decizia mea ca prim-ministru în ceea ce înseamnă dezbaterea publică din aceste zile.
Nu vreau şi nu doresc să dezbinăm România. România nu poate fi ruptă în două, România, cred eu, în acest moment, prin tot ceea ce se întâmplă, pe de o parte, pe partea cealaltă – argumentele celor care ne-au susţinut şi ne-au votat, pare ruptă în două, dacă nu chiar în mai multe bucăţi. Este ultima mea dorinţă de a se ajunge la aşa ceva.
În acelaşi timp, vreau să vă spun că tot ceea ce înseamnă deciziile pe care Curtea Constituţională le-a luat în timp şi care nu au fost puse în practică, e normal, e chiar conform legii, ca în cel mai scurt timp să-şi găsească transpunerea în cadrul legal. Orice decizie a Curţii Constituţionale este o decizie obligatorie pentru toată lumea, indiferent unde lucrează, indiferent de ceea ce se ocupă, toate aceste lucruri sunt obligatorii pentru toţi cetăţenii României.
Pe de altă parte, dincolo de mitinguri – şi am urmărit cu atenţie tot ceea ce s-a întâmplat în aceste zile în toată ţara şi am văzut poziţiile oamenilor, foarte multe dintre ele argumentate, altele, în schimb, nu transmiteau de fapt realitatea. Ideea este că s-a creat un clivaj în societate. Pe de altă parte, membrii şi susţinătorii noştri ne îndeamnă să continuăm în ceea ce înseamnă acest demers.
Ca prim-ministru, vă anunţ că după aceste zile am luat câteva decizii. Prima – mâine vom face în regim de urgenţă o şedinţă de guvern pentru abrogarea acestei ordonanţe. Folosesc termenul abrogare pentru că aşa este…am văzut dezbaterile inclusiv din acest punct de vedere. E termenul folosit de către administraţia prezidenţială atunci când ne-a cerut să abrogăm această ordonanţă. Vom găsi calea legală – abrogarea, prorogare-, ca să nu intre în vigoare această ordonanţă, ca să fiu cât se poate de clar.
De asemenea, vreau să vă spun că e nevoie de a avea totuşi o concordanţă între ceea ce înseamnă deciziile Curţii Constituţionale şi cadrul legal. O să demarez rapid o consultare cu toate celelalte partide, pornind de la deciziile Curţii Constituţionale şi de la forma pe care o avem, excluzând poate acel prag de 200.000 de lei, foarte mult discutat, astfel încât după un dialog pe care sper să-l am, şi folosesc acest prilej pentru a lansa această invitaţie la dialog în cel mai scurt timp, în cel mai scurt timp să trimitem proiectul de lege spre parlament pentru punerea în concordanţă a deciziilor Curţii Constituţionale cu cadrul legal.
De asemenea, cred că e important să mai spunem un lucru, şi anume faptul că toate argumentele pe care noi le-am avut în susţinerea acestei ordonanţe n-au fost foarte bine comunicate. Din acest motiv s-a creat foarte multă confuzie, s-au creat foarte multe distorsiuni care n-au legătură cu ceea ce, până la urmă, s-a adoptat. Şi de aceea Ministerul Justiţiei şi ministrul justiţiei îşi vor asuma şi îşi asumă consecinţele.
Închei prin a vă spune următorul lucru: că doresc în continuare a pune în practică programul de guvernare pentru care noi am fost votaţi. Mai avem pe primul trimestru 12 puncte pe care trebuie să le adoptăm prin şedinţele viitoare de guvern şi prin măsurile pe care le vom lua, astfel încât ceea ce au votat românii, acel program de guvernare, să se regăsească în viaţa lor de zi cu zi”,a declarat premierul.
Anterior, presedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat la Romania TV ca abroga OUG care modifica codurile penale.
„Am luat această decizie — să retragem ordonanța, să o abrogăm, că nu are niciun fel de dedicație pentru cineva și ca oamenii să înțeleagă în final că nu acesta a fost scopul nostru de a ne apăra cumva de justiție. (…) Nu e vorba de a ceda în fața unui adversar, ci de a avea înțelepciunea de a ne gândi la interesul țării, la interesul major al României. Și tocmai pentru că această ordonanță nu are niciun fel de ascunzișuri, niciun fel de dedicație specială, de ce sa nu arătăm că putem să o retragem pentru că nu avem nici un fel de interes personal”, a anunțat Călin Popescu Tăriceanu, la Romania TV.