Premierul Florin Cîțu, care este și ministru interimar al Finanțelor, se pregătește să facă rectificarea bugetară, în aproximativ 2 săptămâni.
Mai multe ministere, printre care cel al Educației și al Transporturilor, au cerut bani în plus față de sumele alocate la începutul anului, în total 38 de miliarde de lei.
Se pare că vor fi și ordonatori de credite care vor avea bugetul redus.
Dacă Guvernul ar suplimenta bugetele ministerelor așa cum au cerut acestea, deficitul ar crește cu 4% ceea ce este exclus, a explicat recent, premierul Florin Cîțu.
Prim ministrul nu renunță la atingerea unui deficit bugetar, la final de an de cel mult, 7,16% din PIB.
De exemplu, Ministerul Educației cere de Finanțe bani în plus pentru masa caldă în școli, iar pentru asta ar fi nevoie de 46,4 milioane de lei, dar și pentru înființarea a noi 4500 posturi generate de construirea unor gradinite și pentru micșorarea numărului de elevi din clasele agglomerate.
Totodată, Ministerul Educației cere 150 milioane de lei și pentru pentru finanțarea universităților de Medicină care ar vrea să pregătească în plus 6.000 de rezidenți față de anii anteriori.
Nu în ultimul rând, Ministerul Educației are nevoie de încă 150 de milioane de lei pentru preluarea creșelor de la primării, în vederea începerii educării celor mai mici dintre copii.
Pe de altă parte, Ministerul Transporturilor a cerut aproape 3 miliarde de lei pentru lucrări de întreținere a căilor ferate, rutiere și alte investiții.
În schimb, surse politice au precizat pentru Europa FM că Ministerul Muncii ar putea avea bugetul redus la rectificarea ce va fi adoptată în aproximativ 2 săptămâni prin ordonanță de urgență.
Anca Grădinaru