Premierul Nicolae Ciucă spune că a cerut Comisiei Europene să analizeze impactul pe care importul și tranzitul de cereale din Ucraina le-au avut asupra fermierilor români. Vicepreședintele Comisiei va analiza în această după amiază solicitarea, spune premierul Nicolae Ciucă.
” Trebuie să ținem cont de regulamentul Uniunii Europene. România poate să ia decizii împreună cu Comisia Europeană. Trebuie să ținem cont că primim anual 3 miliarde de euro de la CE, sprijin pentru agricultori și investiții. Avem nevoie ca, în acest context, măsurile pe care le luăm să aibă consens și să sprijinim fermierii” a declarat șeful Guvernului la Parlament.
România discuta azi la Varșovia condițiile privind importul cerealelor ucrainene, după ce ieri PSD a dat semnalul că va cere oprirea importurilor. Deocamdată, premierul Nicolae Ciucă nu spune pe ce varianta merg autoritățile române.
Azi, Ungaria a decis să interzică vânzarea și a altor produse alimentare din Ucraina pe teritoriul țării, pe lângă cereale. Este vorba de făină, miere, vin sau legume. O decizie criticată la nivel european. Măsura va fi în vigoare până pe 30 iunie.
În weekend, Guvernul lui Viktor Orban a decis să interzică importul de cereale ucrainene – motivind scopul de a-şi proteja agricultorii. O decizie criticată dur de oficialii europeni.
În schimb, Polonia a ajuns la un acord cu Ucraina pentru reluarea tranzitului cerealelor ucrainene, transporturilor urmând să fie sigilate la graniță și monitorizate pe tot parcursul lor pe teritoriul țării. Guvernul de la Varșovia va menține însă interdicția asupra importurilor de cereale și produse alimentare ucrainene.
Premierii din Bulgaria, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria au sesizat Comisiei Europene problemele provocate de importul de cereale din Ucraina. În scrisoare, cei cinci șefi de guverne susțin că UE ar trebui să reintroducă taxe vamale asupra produselor agricole ucrainene.
Foto: Shutterstock