Confidenţialitate

Premierul Ciucă: Ne propunem să readucem învăţământul românesc în top

Guvernul îşi propune, prin noile legi ale aducaţiei, să readucă învăţământul românesc în top, transmite premierul cu prilejul începerii noului an şcolar.

Potrivit lui Nicolae Ciucă, ultimii ani au fost o provocare majoră pentru întreg învăţământul românesc, pandemia obligând întregul sistem la o adaptare neaşteptat de rapidă la era digitală. „Minusurile care au ieşit la iveală în acel context în ceea ce priveşte capacitatea de modernizare a învăţământului românesc încercăm să le corectăm printr-o nouă abordare a sistemului educaţional din România, iar schimbările pe care le-am considerat necesare, cel puţin în acest moment, se reflectă în noile legi ale educaţiei pregătite la nivelul Guvernului”.

Prin modificările propuse în materie de învăţământ preuniversitar, actul educaţional trebuie să ţină cont de potenţialul şi aptitudinile elevului, pentru a-i oferi fiecăruia şansa ca drumul pe care şi-l va alege în viaţă să fie cel în care poate performa, precizează șeful executivului.

„Ne dorim să oferim fiecărui copil dreptul la educaţie. Pentru ca niciun elev să nu fie lăsat în urmă am dezvoltat programele destinate reducerii abandonului şcolar şi susţinerii copiilor din medii defavorizate. Pentru reducerea decalajelor în nivelul de pregătire avem în vederea introducerea unor programe care să ajute la consolidarea cunoştinţelor.

Atingerea obiectivelor pe care ni le-am propus prin Proiectul ”România educată” necesită aşezarea învăţământului românesc pe principii noi care să asigure accesul la educaţie de calitate şi să valorifice potenţialul uman al României. Ca prim-ministru, rămân ferm angajat pentru concretizarea soluţiilor de sprijin pentru învăţământul românesc, inclusiv prin alocarea fondurilor de care este nevoie.

Un rol extrem de important în acest proces revine şi personalului din sistemul de învăţământ. Avem multe exemple de oameni dedicaţi misiunii pe care şi-au ales-o în viaţă, de a forma generaţiile tinere, iar munca lor vedem deseori cum este răsplătită cu performanţe obţinute de elevii lor în competiţii de anvergură internaţională”, adaugă premierul.

Peste 3 milioane de preșcolari și elevi încep, luni, cursurile. Noul an școlar este primul fără semestre. Cele 5 noi module sunt despărțite de tot atâtea vacanțe.

Notele vor fi puse de profesor la clasă în funcție de numărul de ore alocat săptămânal disciplinei pe care o predă.

Tezele nu mai sunt obligatorii, iar mediile de gimnaziu care să conteze la admiterea în liceu.

Dincolo de festivismul începutului de an școlar, situația învățământului românesc este una îngrijorătoare.

Conform celor mai recente date despre analfabetismul funcțional, 4 din 10 elevi nu pot înțelege un text citit și nu își pot formula propriile idei.

Cât privește lipsurile materiale ale educației, la nivel național, aproape 400 de unități de învățământ nu pot primi copiii pentru că sunt în șantier. Unele vor amâna startul cursurilor.