Premierul Florin Cîțu a reacționat, vineri, după incendiul în urma căruia au murit 4 pacienți ai Institutului bucureștean “Matei Balș”.
“În aceasta dimineață o tragedie a lovit Bucureștiul. Din păcate, cu victime. În primul rând transmit sincere condoleanțe familiilor îndoliate. Din primul moment am activat Planul Roșu și împreună cu Ministerul de Interne și prefectul municipiului București am luat toate măsurile ca situația să fie stabilizată rapid. În același timp au fost identifcate locuri în alte spitale din București unde au fost transferați imediat mai mulți pacienți. M-am asigurat că transferul s-a făcut în condiții sigure. Un lucru este cert, de aceasta dată reacția autorităților a fost eficientă și rapidă. Despre cauze și responsabili discutăm după ce avem toate informațiile”, a scris șeful executivului pe Facebook.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal „in rem” pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în cazul incendiului.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis un dosar penal „in rem” pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă în cazul incendiului de la la Institutul “Matei Balş” din Capitală.
Anchetatorii se află la faţa locului şi au început cercetările.
Procurorii au solicitat conducerii spitalului imaginile surprinse de camerele de supraveghere din secția mistuită de flăcări.
Incendiul a izbucnit, vineri dimineaţa, la un pavilion Covid de la Institutului „Matei Balş”.
Patru saloane au ars, însă întreaga clădire a fost afectată de fumul degajat.
3 cadavre au fost găsite în incintă.
O a patra victimă a murit după ce manevrele de resuscitare au fost zadarnice.
La faţa locului au fost mobilizate 38 de echipaje de prim ajutor şi şase echipaje mobile de Terapie Intensivă.
În primă fază, au fost evacuate aproape 44 de persoane către Spitalele de urgenţă Floreasca, Universitar, „Sfântul Ioan” şi „Sfântul Pantelimon”.
Restul pacienților au fost duși în celelalte pavilioane ale institutului.
Clădirea care a ars a fost construită în 1953 și a fost modernizată.
Imobilul avea avizele necesare, a declarat Adrian Streinu Cercel, fostul manager al institutului.
Cel mai recent control a fost efectuat în noiembrie 2020.
Întreg personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București-Ilfov a fost mobilizat.
În noiembrie 2020, un incendiu a cuprins secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț. 10 pacienți au ars de vii în acel dezastru.