Confidenţialitate

Premierul cere soluții pentru a fi publicate numele firmelor care vând produse cu dublu standard

La o zi după ce a dezvăluit că în România se vând produse cu dublu standard – adică nu au aceeași calitate ca în alte țări din Uniunea Europeană – ministrul Agriculturii, Petre Daea, insistă că nu poate face public numele firmelor care au scos pe piață aceste produse.

A explicat de ce la începutul ședinței de guvern.

”Din nefericire, nu am reuşit să prezentăm în detaliu aceste lucruri pentru faptul că neavând o normă juridică cu care să operăm, nu putem să dăm numele comerciantului şi numele producătorului respectiv, pentru că am putea crea conflicte juridice care ar putea să coste”, a spus ministrul Agriculturii, Petre Daea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Practic, autoritățile române se tem că ar putea fi date în judecată de producătorii și comercianții de alimente, pentru că produsele respective, deși au dublu standard, nu pun în pericol sănătatea consumatorilor.

Premierul Mihai Tudose le-a cerut miniștrilor Agriculturii și Justiției să găsească o soluție pentru a face public numele firmelor care vând produse cu dublu standard.

”Poate găsim o modalitate, că până când facem noi nu ştiu ce normă europeană, poate facem una internă. Măcar un cadru legislativ care să ne permită să spunem cetăţenilor ce firme ne consideră a fi o ţară de mâna a doua şi să-i tratăm şi noi ca atare”, a afirmat premierul Mihai Tudose.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Spre deosebire de autoritățile din România, oficialii din Ungaria nu s-au sfiit să facă publice toate informațiile legate de produsele cu dublu standard: de la numele acestora și firma producătoare până la magazinele care le comercializează.

DIn 29 de alimente din Germania, Belgia și Olanda, analizate în România, 9 au prezentat dublu standard. Este vorba, între altele, despre parizer de porc, cârnați pentru grătar, pate de ficat, bacon, șuncă și conserve de pește. Specialiștii au constatat că alimentele vândute sub aceeași marcă în România sunt mai bogate în grăsimi față de cele comercializate în alte țări din vestul Europei, iar cantitatea de pește din conserve a fost mai mică în țara noastră decât peste hotare.