Premierul Ludovic Orban le-a cerut miniștrilor, joi, să mobilizeze instituțiile din subordine pentru a gestiona efectele epidemiei de nou coronavirus.
“Numărul persoanelor diagnosticate cu COVID-19 trebuie să reprezinte un semnal de alarmă și să ne determine la o mobilizare suplimentară. Ne confruntăm cu un mediul politic în care foarte mulți lideri politici de luni de zile neagă pericolul și instigă populația la nerespectarea regulilor și inițiază, alături de instituții aflate în slujba lor, nu a cetățeanului, tot felul de demersuri”, a spus șeful executivului.
“Respectarea regulilor în toate spațiile publice trebuie respectate. Inspecția Muncii trebuie să fie pe teren. De asemenea, Poliția trebuie să susțină controalele. Regulile sunt absolut necesare în transportul public. Trebuie verificată respectarea regulilor în spații publice”, a mai spus premierul.
Ludovic Orban i-a cerut ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, ca direcţiile de sănătate publică să se mobilizeze suplimentar pentru realizarea anchetelor epidemiologice.
“Mâine [vineri – n. red] organizaţi o videoconferinţă cu directorii de DSP-uri şi de asemenea cu directorii de spitale. Trebuie să fim pregătiţi pentru creşterea numărului de pacienţi, pentru creşterea numărului de persoane care sunt diagnosticate pozitiv, la fiecare creştere a numărului de persoane diagnosticate pozitiv, DSP-urile, de exemplu, trebuie să mobilizeze suplimentar pentru efectuarea anchetelor epidemiologice”, a insistat acesta.
“Viteza de derulare a anchetei epidemiologice este vitală pentru reducerea răspândirii virusului, pentru identificarea rapidă a persoanelor care au intrat în contact cu persoane care au fost diagnosticate pozitiv poate permite măsura izolării imediate şi împiedicarea transmiterii virusului către persoane cu care intră în contact cu atât mai mult cu cât mulţimea interacţiunilor între oameni a crescut semnificativ în urma măsurilor de relaxare şi este necesară viteza asta. Solicitarea mea să îi mobilizaţi pentru că am simţit aşa o uşoară oboseală şi ei trebuie să înţeleagă că nu a trecut pericol şi dimpotrivă e cu atât mai mult acum, trebuie să fie mobilizaţi”, a mai transmis premierul.
“Fiţi pregătiţi cu măsuri de rezervă privitoare şi la creşterea numărului de pacienţi! Noi trebuie să ştim, de exemplu, ai un număr mai mare de persoane infectate, dacă rămânem fără paturile necesare să spunem într-un judeţ în spitalele de suport, noi trebuie să ştim foarte clar care e starea reală, unde ducem pacienţii, care sunt măsurile pe care le luăm, cum creştem numărul de paturi. Aveţi grijă să creştem capacitatea de tratare în ATI pentru că s-a constat o creştere a numărului de persoane care au nevoie de tratare în secţiile de Terapie Intensivă. Am înţeles că am recepţionat deja 200 de ventilatoare care ar trebui să fie pregătite să fie transmise în funcţie de nevoile de tratare care există şi sunt contractatate deja un număr semnificativ de noi ventilatoare”, a mai declarat Ludovic Orban.
460 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus au fost raportate joi, unul dintre cele mai ridicate niveluri ale numărului zilnic de îmbolnăviri de la debutul epidemiei.
Bilanţul a ajuns la 25.286 de contaminări în România.
Numărul deceselor a urcat la 1.565, în creștere cu 10 față de miercuri.
Ministrul Sănătății a explicat, joi, creșterea numărului de cazuri de SARS -CoV-2 din ultima perioadă, în contextul în care au fost raportate 460 de noi infecții cu coronavirus, cel mai ridicat bilanț zilnic de după 22 aprilie.
“Îndemnăm în continuare la precauție, dar precauția n-o poate avea doar sistemul medical sau corpul medical în sine, ci trebuie s-o aibă și populația civilă.
Avem multe măsuri de relaxare și nerespectarea regulilor, în mare măsură, precum și acea bagatelizare a tot ce a fost și instigarea la nerespectare și nerecunoașterea unei pandemii”, a spus Nelu Tătaru.
Autoritățile discută chiar și azi în ședință de Guvern despre o eventuală relaxare suplimentară a măsurilor impuse în cadrul pandemiei. Au în vedere, spre exemplu redeschiderea restaurantelor, dar aceasta a fost pusă sub semnul întrebării în ultimele zile inclusiv de ministrul Economiei în contextul numărului mare de cazuri de coronavirus.
Nelu Tătaru spune că, dacă va fi nevoie de noi restricții, acestea vor fi impuse punctual, în zonele din țară cu probleme.
“Noi pregătim pentru 1 iulie un alt set de măsuri de relaxare. Eu sper ca evoluția să ne permită acest lucru. Fiecare caz este evaluat particular, fiecare anchetă evaluează cazurile particular, fiecare locație este evaluată particular, dacă vor fi niște restricții vor fi strict punctuale și locale”, a explicat ministrul.