„Mitică este bucureșteanul par excellence”, spune I.L. Caragiale, nașul acestui tip care „face spirite nesărate”.
La 90 de ani de la premiera absolută a piesei lui Camil Petrescu, „Mitică Popescu” se întoarce, de această dată la teatrul „Nottara”. Este un personaj „nou, sensibil, comic fără ostentație” – anunță echipa care a pus în scenă spectacolul.
„Fizionomia morală este aceea a bucureșteanului care pare un personaj cu totul neserios: lăudăros fără pereche, chiulangiu, crai de mahala, farseur de prost gust.” Teatrul Nottara
Regia îi aparține lui Dan Tudor, care este și protagonistul, interpretul lui Mitică Popescu în această nouă producție „Nottara”. „Patroana” este interpretată de Ada Navrot iar „Directorul” este Dani Popescu.
Din distribuție mai fac parte: Cristian Nicolaie, Raluca Tița, Daniela Minoiu, Ion Haiduc, Andreea Măcelaru Șofron, Mihai Marinescu și Mircea Teodorescu.
Scenografia a fost realizată de Corina Grămoșteanu iar muzica îi aparține lui Vlaicu Golcea.
Funcționar la o bancă, Mitică Popescu este îndrăgostit în secret de patroana sa, Georgeta Demetriad, care este aproape de faliment. Salvarea ei vine de la Mitică Popescu, cel care îi cedează concesiunea unei fabrici de textile. Curând, patroana realizează că Mitică este îndrăgostit și încearcă să afle adevărul.
„Teza acestui spectacol este că un om nu trebuie judecat după ceea ce spune, ci după faptele sale.” Teatrul Nottara
Piesa „Mitică Popescu” a fost scrisă de Camil Petrescu în perioada 1925-1926 iar primul spectacol a fost pus în scenă în 1928 la Teatrul Național București.
„Autorul acestei comedii este el însuși regățean și român. El nu s-a putut împăcat în niciun mod cu această reputație a lui Mitică pe care îl consideră frate bun. El crede că Mitică adoptă voit forma vulgară, aceasta fiind un simplu mod de a se apăra în fața vieții, așa cum unii timizi sunt obraznici, iar unii bătrâni, morocănoși.” Teatrul Nottara
În 1928, piesa nu s-a bucurat de succes pentru că a fost prezentată publicului într-un context complicat. Noua punere în scenă venea după spectacolul „Mioara” ( sau „Toată lumea e sinceră la 20 de ani”), aspru criticat și scos din repertoriu la scurtă vreme după premieră.
În 1956 a fost prezentată versiunea radiofonică a spectacolului „Mitică Popescu” iar în 1984 regizorul Manole Marcus a realizat filmul după textul lui Camil Petrescu.
„Mitică Popescu”, de Camil Petrescu
PREMIERA: 30 Noiembrie 2018, ora 19:00, Sala Horia Lovinescu
Regia: Dan Tudor
DISTRIBUȚIA:
Mitică Popescu – Dan Tudor
Patroana – Ada Navrot
Directorul – Dani Popescu
Jean Goldenberg – Cristian Nicolaie
Angela – Raluca Tiţa
Didi – Daniela Minoiu
Belgrădeanu – Ion Haiduc
Ana – Andreea Măcelaru Şofron
Secretarul General – Mihai Marinescu
Buiac – Mircea Teodorescu
Muzica: Vlaicu Golcea
Scenografia: Corina Grămoşteanu
Videoproiecție: Ciprian Duică
Mişcarea scenică: Florin Fieroiu
Durată: 1h 40min (fără pauză)