O echipă de cercetători americani anunță o premieră medicală mondială: manifestările autismului au fost, pentru prima dată, eliminate. Cercetătorii au reuşit să facă acest lucru prin modificarea unei gene responsabile de apariția acestei boli.
Experimentul a fost realizat pe șoareci, iar rezultatul reprezintă o speranță pentru persoanele cu autism.
Oamenii de știință americani au reuşit să elimine simptomele asociate cu autismul la şoareci. Efectul a fost obţinut prin declanşarea unei gene din ADN-ul rozătoarelor. Practic, cercetătorii au creat în laborator un şoarece lipsit de activitatea genei Shank 3, despre care se ştie că nu apare în structura genetică a 1% dintre persoanele diagnosticate cu autism.
Specialiştii au arătat că în momentul în care gena este repusă în funcţiune, cea mai mare parte dintre simptomele asociate cu autismul dispar. Experimentul este cu atât mai important cu cât tehnica nou-inventată a putut fi folosită cu succes indiferent de vârsta subiecţilor.
Metoda folosită în cazul tratării şoarecilor va trebui îmbunătăţită înainte de a fi aplicată în cazul oamenilor. Dar oamenii de ştiinţă speră cA procedeul pe care l-au dezvoltat să poată fi folosit într-un viitor cât mai apropiat şi pentru tratarea pacienţilor care prezintă simptome asociate cu autismul.