Confidenţialitate

Premieră în Europa: 2 gheișe și o maiko au susținut un spectacol la Muzeul Național de Artă din București | AUDIO | FOTO

Premieră în Europa: Două gheișe și o maiko – adică o începătoare în această profesie – au susținut un spectacol la Muzeul Național de Artă din București. Cele trei și-au demonstrat măiestria în arta dansului tradițional din japonia și a ceremoniei ceaiului. Este pentru prima oară când gheișele – cunoscute pentru specializarea în artele tradiționale japoneze – au performat într-un spectacol în afara granițelor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Gheiko Ayano și Taka, însoțite de maiko, adică ucenica Hidesaki, au executat cu delicatețe și precizie câteva dansuri dedicate anotimpului vara.

Astfel de spectacole au loc de obicei pentru clienții care le vizitează în vestitul cartier Pontocho din oraşul Kyoto.

„Oricine poate să devină gheiko sau maiko atât timp cât au aprobarea părinților pentru că încep înainte de a fi majore. La 16 ani. Trebuie să termine educația legală din Japonia care este până la 16 ani”, spune una dintre ele.

Fetele care vor să urmeze această profesie trebuie să ia legătura cu Asociația Gheiko din Pontocho. De acolo li se recomandă o casă unde sunt luate sub protecție și încep o pregătire riguroasă și de lungă durată.

„Învață limbajul din Kyoto, să cânte la instrumente muzicale, să danseze și să se poarte în societate”

„E vorba de o perioadă de 4-5 ani în care învață limbajul din Kyoto, să cânte la instrumente muzicale, să danseze și să se poarte în societate. Fiecare lecție are cam 30 de minute și ele participă la 3-4 lecții pe zi, dar nu este suficient și trebuie să mai exerseze. Este destul de solicitant”, mai spune aceasta.

Reprezentantele unuia dintre cele mai cunoscute simboluri ale culturii japoneze, gheișele poartă kimono-uri croite special. Culorile și broderiile sunt alese în funcție de anotimp. Coafura spectaculosă este un alt element specific femeilor care practică această profesie.

De când datează tradiția fețelor pictate cu vopsea albă

Legat de machiaj, gheișele își pictează fața cu alb, conform unei tradiții străvechi, care datează de pe vremea când nu exista electricitate, iar iluminatul se făcea cu ajutorul lumânărilor.

Fețele lor albe arătau foarte frumos în acea lumină, iar tradiția s-a păstrat de-a lungul anilor. S-a schimbat însă radical interesul pentru această profesie.

Drumul lung și dificil până la momentul în care devin artiste desăvârșite le descurajează pe unele fete. Acum în cartierul Pontocho mai sunt cam 40 de gheișe, față de câteva sute în urmă cu un secol.

Gheiko Ayano și Taka și maiko Hidesaki au venit în România la invitația Centrului de Studii Romano-Japoneze.

Sursa foto: Europa FM / Viorica Ștefan

Citește și: Cum se creează ia de borangic, așa cum se făcea cu secole în urmă | VIDEO