“Memoria pe care alegem să o dăm mai departe spune totul despre cine vom deveni.” În acest spirit, ARCEN invită marți, 5 noiembrie, de la ora 19:30, la Cinema Elvire Popesco a Institutului Francez, jurnaliștii și publicul, la proiecția specială a documentarului „Bucarest en danger”, urmată de două conversații pe tema „Memoria de azi care ne definește viitorul. Cum vrem să devină Bucureștiul?”.
”Vechiul București este în ruine, monumentele istorice sunt lăsate să se degradeze, clădiri de patrimoniu sunt dărâmate. Incompetența, abuzul, nepăsarea, corupția, lăcomia dovedesc lipsa de respect pentru cetatea pe care o avem în comun, pentru Bucureștiul nostru și pentru Bucureștiul fiecăruia – iată câteva exemple care jalonează eșecul dezvoltării Capitalei în cei 30 de ani de la căderea comunismului. Vrem să ne definească acest eșec al Bucureștiului, sau vrem să îl reactivăm, să îl transformăm?”, se întreabă organizatorii.
Pe aceste premise, invitația lansată de ARCEN pentru data de 5 noiembrie își propune să deschidă în spațiul public dezbaterea despre cum putem, prin cultură, comunitate și dialog între cetățeni și autorități, să imaginăm viitorul Bucureștiului care nu se poate re|construi fără memorie.
„Următorii 5 ani sunt critici pentru București. Nu cred că ne mai permitem să pierdem timpul. Ca să putem salva fragmente reprezentative din patrimoniul construit al Bucureștiului, ca să mai avem ce conserva din peisajul cultural al orașului, ca să reușim să salvăm viețile a mii de oameni care locuiesc în imobilele vulnerabile din capitală, ca să mai putem circula și respira în centrul orașului, trebuie urgent să răspundem cu toții, locuitori ai Bucureștiului, arhitecți, experți, societate civilă, antreprenori, investitori, jurnaliști și oameni politici la întrebarea: Cum vrem să devină Bucureștiul? Energia care trebuie să ne adune împreună stă în convingerea că trebuie să depășim identitatea unui București al eșecului. Sunt convins, că a lucra împreună, unii cu alții, e o cheie în depășirea acestui moment critic. Aș vrea să dăm un semnal: împreună putem reconstrui Bucureștiul viitorului.” – a declarat Edmond Niculușcă, președintele ARCEN, în prefața evenimentului.
Evenimentul din 5 noiembrie va demara cu proiecția specială a documentarul „Bucarest en danger” (trad. „Patrimoniul arhitectural al Bucureștiului, în pericol”), realizat în 2019 de Alina Teodorescu și Dimitrie Iordănescu, pentru televiziunea franco-germană ARTE. În documentar este inclus și un fragment din interviul acordat de Edmond Niculușcă, președintele ARCEN, postului de radio Europa FM, în momentul în care a fost declarat omul de milioane al săptămânii.
„Acum doi ani, împreună cu Alina Teodorescu, am filmat pentru prima oară la București, în cadrul unui documentar despre Laura Codruta Kövesi, un film necesar, imperativ. Același sentiment de urgentă ne-a mânat și anul acesta la proiectul nostru despre București și patrimoniul său arhitectural aflat în pericol. Un film ca un semnal de alarmă, dar și o formidabilă ocazie de a cunoaște tinerii de la ARCEN, acești Don Quichote de România, care înca mai cred, care încă se mai luptă pentru a-și salva orașul. Am vrut să fim de partea lor!” – a declarat Dimitrie Iordănescu, co-realizatorul documentarului.
„Prin filmul nostru despre București, am vrut sa dăm o voce acelora care încă nu s-au resemnat în fața acestui val de mizerie morală, tinerilor extraordinari de la ARCEN – Edmond Niculușcă, Alberto Groșescu – care, prin activitatea lor civică și culturală, demonstrează că încă exista resurse de inteligență, creativitate, implicare pentru binele întregii societății. Ei chiar pot să schimbe atitudini și mentalități. România – și nu numai – are nevoie să-i cunoască!” – a completat Alina Teodorescu, co-realizator documentar.
Partea a II-a a evenimentului propune un exercițiu de reflecție – „Memoria de azi care ne definește viitorul. Cum vrem să devină Bucureștiul?” – prin două conversații distincte purtate de personalități care au perspective diferite asupra Capitalei, din sfera culturală, socială, economică, civică și politică. Cele două conversații vor oferi o temă de reflecție pentru toți cei care vor să se implice civic și politic în desenarea destinului capitalei, precum și pentru toți cei care iubesc Bucureștiul.
La conversația „Ce alegem din ce mai avem azi, pentru a construi Bucureștiul pe care ni-l dorim?”, vor participa: Arh. Ana-Maria Goilav, scriitoarea și realizatoarea emisiunii radio „Orașul vorbește” Ioana Bâldea Constantinescu, jurnalistul francez rezident în România și fondator al revistei „Regard”, Laurent Couderc și jurnalistul Vlad Odobescu.
La conversația „Memorie și acțiune: București 2025”, vor participa Irina Zamfirescu, sociolog, activistă și expert în administrație locală; Ioana Nicolescu, consultant luxury și promotoare a proiectului civic de salvare a Cișmigiului; Ciprian Ciucu, Vlad Voiculescu și Nicușor Dan, trei politicieni care propun o alternativă la politica de distrugere și de lipsă de dialog cu societatea civilă.
Ambele conversații vor fi moderate de Oana Marinescu, consultant comunicare strategică, și vor fi urmate de o sesiune de Q&A cu publicul prezent.