Confidenţialitate

Premierul îi cere ministrului Culturii să ia măsuri dure, inclusiv demiteri în instituțiile responsabile de contractul cu Muzeul Drents, de unde au fost furate artefacte românești

Ministrul Culturii trebuie să ia măsuri dure, inclusiv demiteri, dacă e nevoie, în cadrul instituțiilor resonsabile de contractul cu Muzeul Drents din Olanda, de unde au fost furate artefacte românești, a afirmat marți, 28 ianuarie, premierul Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern. Acesta i-a cerut, totodată, ministrului Justiției să analizeze cu cei mai buni experți contractul cu muzeul olandez. El a adăugat că va primi și un raport al Corpului de Control al primului ministru privind avizele date anul trecut la ministerul Culturii pentru a scoate din țară tezaurul dacic.

Marcel Ciolacu: „Dacă s-ar fi întâmplat în România acest lucru eram cu toții făcuți praf”

„Sunt revoltat că obiecte inestimabile din tezaurul României au fost furate dintr-un muzeu din Olanda, unde nu existau agenți de pază. Dacă s-ar fi întâmplat în România acest lucru, eram cu toții făcuți praf. Și românii, și România și statul român”, a spus premierul.

Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Justiției să analizeze cu cei mai buni experți contractul cu muzeul olandez.

„Statul olandez are toată răspunderea acestei situații. Vrem și putem ajuta cu investigatori români. MAI și domnul ministru Predoiu sunt pregătiți”, a adăugat premierul.

El i-a solicitat ministrului Culturii să ia chiar astăzi măsuri dure, inclusiv demiteri, dacă e cazul, în cadrul instituțiilor responsabile de acest contract.

Marcel Ciolacu: Nu exclud nici să apelăm la firme internaționale specializate în recuperarea de obiecte de artă furată

„Cred că opinia publică este îndreptățită să aștepte așa ceva în acest caz. Voi avea și un raport al corpului de control al primului ministru privind avizele date anul trecut la Ministerul Culturii pentru a scoate din țară tezaurul dacic. Le voi înainta procurilor pentru ca vinovații să răspundă. Aștept și un set de măsuri pe viitor pentru a ne proteja bunurile. Obiecte atât de valoroase nu pot fi scoase din țară oricând vrea un muzeu sau un ministru.Sper că aceste comori naționale să fie recuperate.

Premierul a declarat că, în funcție de cooperarea cu autoritățile din Olanda, nu exclude nici ca România să apeleze la firme internaționale specializate în recuperarea de obiecte de artă furată și să ofere o recompensă „pe măsura valorii uriașe pe care aceste obiecte o au pentru poporul român și identitatea națională”.

Un coif de aur din Coțofănești, considerat unic în lume, și trei brățări dacice au fost furate vineri spre sâmbătă (24 spre 25 ianuarie 2025) de la Muzeul Drents din Assen, Olanda. Mașina cu care au fugit hoții după jaf a fost găsită arsă sub un viaduct din Olanda, la fel și un baros despre care autoritățile cred că a fost folosit în timpul spargerii la muzeu. Infractorii, despre care poliția olandeză crede că au fugit în Germania, sunt în continuare căutați la momentul scrierii acestei știri.

Sursa foto:  Inquam Photos / Mălina Norocea

Citește și: ICCJ: Nu se impune un prag minim de la care conducerea sub influența drogurilor să fie pedepsită penal, așa cum este în cazul consumului de alcool | AUDIO

Abonează-te la notificări
Rămâi la curent cu ultimele știri și când nu ai site-ul deschis!
Acceptă notificările din fereastra ce apare, sau din bara de adresă a browserului tău.