Parlamentul a aprobat, joi, decretul emis de șeful statului pentru prelungirea stării de urgenţă cu încă 30 de zile.
Din totalul de 465 de deputaţi şi senatori, 439 şi-au exprimat opțiunile.
Documentul a reunit 404 voturi favorabile.
29 de aleși au votat împotrivă.
Au fost consemnate și 5 abţineri.
Votul s-a desfăşurat online.
ALDE şi Pro România nu au susţinut prelungirea stării de urgenţă.
Guvernul va trebui să prezinte un raport săptămânal cu activităţile luate pentru combaterea pandemiei de coronavirus, a stabilit majoritatea din legislativ.
Totodată, la 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Curtea de Conturi va verifica modul în care au fost făcute achiziţiile publice.
Șeful statului a semnat, marți, decretul de prelungire a stării de urgență.
“În pofida restricțiilor fără precedent adoptate de statele lumii, nu există semne certe ale unei eventuale încetiniri a pandemiei”, a atras atenția Klaus Iohannis.
Președintele consideră că, în lipsa măsurilor de izolare, “ne-am fi confruntat cu o explozie a cazurilor imposibil de gestionat de sistemul de sănătate. Relaxarea măsurilor, așa cum o cer inconștient unii politicieni, ar pune o presiune uriașă pe sistemul medical, ar duce la o creștere vertiginoasă de noi cazuri de infectare, suprapopularea spitalelor și o presiune uriașă pe sistemul nostru sanitar. Stați acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital!”.
Bilanțul epidemic al deceselor a urcat la 392.
La ATI, în acest moment, sunt internați 243 de pacienți.
1.357 persoane au fost declarate vindecate.
Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 79.629 de teste.
Din 25 martie, România s-a alăturat statelor care au instituit carantina generală, în încercarea de a limita răspândirea cazurilor de nou coronavirus.
Experții insistă că izolarea socială este, la momentul actual, cea mai eficientă metodă de control, preluând astfel din presiunea pusă pe medici și asistente, aflați în prima linie de luptă cu actuala pandemie.