Debitul Dunării la intrarea în țară, pe secțiunea Baziaș, a fost în creștere fiind sâmbătă de 5700 mc/s, peste media multianuală a lunii septembrie, care este de 3800 mc/s.
Apele Române și Ministerul Mediului sunt în alertă și au transmis autorităților locale și județene aflate de-a lungul fluviului să se pregătească pentru vârful viiturii așteptat pentru sfârșitul săptămânii viitoare.
În unele județe au avut loc déjà întâlniri ale comitetelor pentru situații de urgență, în altele – urmează. Județul Ialomița, de exemplu, are ieșire la Dunăre foarte aproape de Brațul Borcea, la Fetești, unde au mai fost inundații în trecut.
Sorin lache, directorul Agentiei Naționale de Îmbunătățiri Funciare Ialomița: “În urma informărilor primite, avem niște situații care sunt puțin alarmante. Adică o să crească undeva până la 8 metri față de nivelul actual. Ca urmare, noi avem toate stațiile de desecare pregătite, motoarele sunt revizuite, pompele sunt gresate, instalațiile electrice funcționează bine, în parametri. Acum … situațiile de urgență sunt situații de urgență! Noi credem că o să facem față viiturii care va veni.”
Comuna Rast, din Județul Dolj a fost una dintre cele mai afectate de inundațiile din 2006. Peste 15.000 de oameni au fost evacuaţi atunci din mai multe localităţi din zonă, care au fost inundate în totalitate. Acum, primarul Ciprian Arnăutu privește fără îngrijorări prea mari la Dunărea care crește:
“Digul este refăcut, nu sunt probleme, și la 8.000 de metri nu vor fi probleme, nu va trece peste dig. O să fim prezenți non stop pe dig, cu tot ce avem, inclusiv voluntari. ”
Localnicii sunt,însă, cei îngrijorați – spune primarul comunei Rast: “Vă dați seama că sunt, totuși, speriați. De când am pus informația primită de la Apele Române m-au sunat 100. Unii au casele lăsate singure, sunt plecați afară …”
Apele Române anunță că mii de saci cu nisip au fost pregătiți, iar utilajele care pot să intervină – au fost verificate.
Foto: Lucia Ciocârlie Haranguș