Prefectul Capitalei decide astăzi dacă va convoca Comitetul local pentru situații de urgență în vederea instituirii stării de alertă sanitară în sectorul 1, așa cum a cerut primarul acestei zone, cea mai mare din București.
Conflictul dintre primărița Clotilde Armand și firma de salubrizare Romprest s-a agravat din nou, iar acum gunoiul din sector se ridică parțial, după câteva zile în care deșeurile au rămas pe străzi.
Prefectul Alin Stoica a cerut de la DSP, DSVSPA și Garda de Mediu mai multe informații.
Clotilde Armand este primar USR, iar președintele formațiunii, Dan Barna, spune că șefa administrației sectorului 1 are susținerea politică în acest conflict.
”Este o negociere în curs în acest moment, am vorbit și cu domnul Prefect și cu Primarul Sectorului 1, poziția doamnei Clotilde este una pe care o susținem fără echivoc. Alternativa este aceea ca cetățenii să continue să plătească un preț de cinci ori mai mare decât prețul din restul țării. Despre asta este și vorba, obligația prestatorului, pentru că acesta este cadrul general al contractelor, obligația prestatorului de a continua furnizarea serviciilor de utilități, chiar în situația existenței unor litigii, cum sunt în acest moment”.
Jurnalista Oana Despa de la siteul Buletin de București rezumă acest conflict, pentru Europa FM.
”Conflictul propriu-zis a început la finalul anului trecut, când primarul actual al Sectorului 1 a refuzat să plătească o serie din serviciile furnizate de compania Romprest. Autoritatea locală spune că plătește prea mult și că serviciile nu se justifică, de aceea există întârzieri, undeva la 200 de milioane de lei pe an costă serviciul de salubrizare din sectorul 1. De cealaltă parte, Romprest spune că prestează serviciile și că ar fi normal să fie plătit, mai ales că există două hotărîri de consiliu local care stabilesc anumite prețuri”.
Oana Despa mai spune că în acest conflict nu se poate vorbi de mafie, așa cum a acuzat primarul sectorului 1, dar unele autorități s-au pronunțat deja.
”Cred că este greu să ne pronunțăm în momentul de față, cine a stat în spatele acestor mecaniseme, vorbim de un contract foarte vechi, actualizat în 2016 și 2019, prin hotărâri ale Consiliului Local. Nu știu dacă putem vorbi de mafie atâta timp cât nu avem dovezi, probabil că va trebui să fie treaba procurorilor să decidă dacă a fost ceva de natură penală în momentul în care s-a încheiat contractul sau ulterior. Cert este că avem alte autorități ale statului care spun că prețurile sunt prea mari sau că s-au plătit servicii nejustificat”.
Romprest a anunțat în weekend că va ridica din nou gunoiul din Sectorul 1 al Capitalei, după ce trei firme au pus la dispoziţie staţiile lor de sortare.
Foto: Grupul de Initiativa Civica