Confidenţialitate

Predoiu: Se aude o tăcere asurzitoare la CSM în cazul Kovesi

Ministrul Justiţiei a declarat, joi, că “se aude o tăcere asurzitoare” în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii în cazul Laurei Codruţa Kovesi, căreia “i-au fost călcate în picioare drepturi fundamentale”, aşa cum a statuat Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

“În egală măsură, am toată empatia pentru orice persoană nedreptăţită în procese civile sau penale (…), iar legea română oferă căi procedurale pentru constatarea acestor încălcări şi repararea a prejudiciilor. Dar, dacă sistemul judiciar român nu reuşeşte, există şi CEDO. Mulţi cetăţeni au făcut apel la CEDO, inclusiv recent CEDO a dat câştig de cauză unei foste colege de-ale dumneavoastră, fost procuror-şef DNA. (…) Deocamdată, nu fac o culpă, dar e constatare că se aude o tăcere asurzitoare în CSM despre o faptă că unui fost înalt magistrat i-au fost călcate în picioare drepturi fundamentale, aşa cum a statuat CEDO. Sper să nu se transforme într-o tăcere prin care spuneţi şi alte lucruri. Sus drepturile, sus libertăţile, sus independenţa Justiţiei, absolut de acord. Dar nu pot fi de acord cu instrumentalizarea acestor valori fundamentale pentru a culpabiliza instituţii şi a o face oricum în afara cadrului legal al competenţelor instituţionale funcţionale sau de o manieră părtinitoare”, a transmis Cătălin Predoiu.

Potrivit lui, în presă sunt prezentate “pe surse” cifre “exagerate şi mediatizate excesiv pentru distrugerea credibilităţii unei instituţii cheie a Justiţiei”.

“S-a invocat în argumentare numărul mare de achitări înregistrat de DNA. Cred că trebuie să fim riguroşi la ce număr ne gândim, ne referim când vorbim de achitări. Sunt reprezentate luni de zile pe surse mass-media cu cifre exagerate şi mediatizate excesiv pentru distrugerea credibilităţii unei instituţii cheie a Justiţiei, a statului român? Sau acelea provocate de impactul deciziilor CCR, care au eliminat prin efecte întregi probatorii, compromiţând sute de dosare instrumentate corect de procurori, potrivit legii în vigoare la data inculpării? Sau achitările provocate de dezincriminările operate cu vinovăţie, cel puţin politică, de o fostă şi prezentă majoritate parlamentară?”, s-a întrebat Cătălin Predoiu, notează Agerpres.

Ministrul a completat că nu este cazul să se transforme CSM “într-o inchiziţie la adresa DNA”.

“Şi această cerere, care, poate, nu deliberat, dar pare că prezintă o cauză imediată şi o cauză finală şi nu aş vrea ca această cauză finală să fie implicit scopul urmărit şi o decredibilizare a DNA sau cel puţin a unei anumite perioade din activitatea DNA. Dincolo de competenţe funcţionale pentru evaluări jurisprudenţiale, care, repet, CSM-ul nu le are. Dacă o singură statistică, eventual şi manipulată implicit prin inacurateţea înregistrărilor pe care le avem, pentru că sistemul judiciar nu este digitalizat, şi ştiţi bine ce probleme avem cu statistica, spuneam dacă o singură statistică poate conduce la o concluzie corectă. Dincolo de competenţe, putem face o evaluare pe simple statistici fără să intrăm în profunzimea unor analize care nu ţin însă de CSM. Eu cred că nu este cazul să transformăm CSM într-o inchiziţie la adresa DNA. O instituţie care, cu plusuri şi minusuri ca orice instituţie, a dat lovituri serioase corupţiei din societate. Trebuie să recunoaştem – a adus servicii societăţii şi cetăţenilor”, a adăugat Cătălin Predoiu.