Confidenţialitate

Preda, PSD: Sunt profund dezamăgit de cum a fost realizată trecerea la starea de alertă

Liderul senatorilor social-democrați a criticat guvernul PNL, miercuri, în plenul Parlamentului, pentru modul în care a gestionat criza sanitară generată de noul coronavirus.

“Sunt profund dezamăgit de cum a fost realizată această trecere de la starea de urgenţă la cea de alertă. În primul rând, vă rog să vă amintiţi de faptul că am avut trei zile, 15,16,17 mai, în care ne-am aflat într-un real pericol cu toţii, din cauza faptului că Guvernul nu a binevoit să gândească şi să adopte strategia din timp. Trebuie să vă aduc în atenţie faptul că o parte dintre măsurile adoptate acum, în stare de alertă, sunt deja tardive. De exemplu, purtarea măştii în mod obligatoriu în spaţiile închise putea fi adoptată de la bun început de când a năvălit această pandemie peste noi. De ce au fost luate măsuri atât de târziu? Abia acum colegii liberali au avut timp să dea televizorul pe alte canale să vadă cum procedează şi alte state şi ce ar trebui făcut. De ce nu este declarată de ministrul Sănătăţii nici până la această oră stare de pandemie? (…) Vreau să vă întreb, stimaţi liberali, cine plăteşte pentru excesul de mortalitate din lunile acestea, exces datorat gravelor boli cronice alungate din spitale de psihoza COVID pe care aţi indus-o?’, a spus Radu Preda, la dezbaterea solicitării premierului Ludovic Orban pentru încuviinţarea stării de alertă.

Politicianul PSD a adăugat că lipsa testelor pentru coronavirus a făcut imposibilă internarea ‘în condiţii de siguranţă a bolnavilor de cancer şi lunile pierdute de aceştia, cu siguranţă, se traduc în ani de viaţă pentru ei’.

‘Aţi golit cu cinism 34.000 de paturi de spital. Cu acelaşi cinism afirmaţi acum că trebuie repornită activitatea. Cum se poate face asta fără teste sau cu teste patronate de mafia din organizaţiile dumneavoastră judeţene? De ce nu compensaţi de la Casa de asigurări de sănătate testarea în ambulator, ca să se poată cu adevărat interna pacienţi în flux normal? De ce aceste teste în ambulator se fac doar pe banii pacienţilor, oameni care imediat ar trebui să fie la tratament în spital, pentru a putea supravieţui? (…) Cine răspunde pentru oamenii care au murit cu zile din cauza incompetenţei unui Guvern care crede că deţine adevărul absolut? (…) În toată această perioadă de pandemie, pentru Guvernul PNL au primat doar interesele de partid şi cele clientelare’, a susţinut senatorul.

Potrivit legii privind instituirea stării de alertă, Parlamentul poate modifica unele prevederi din hotărârea de guvern.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți că parlamentarii social-democraţi vor vota pentru adoptarea hotărârii de Guvern prin care a fost instituită starea de alertă, dar urmează să analizeze dacă este cazul să propună anumite amendamente.

Printre obligațiile și restricțiile impuse de guvern pe perioada stării de alertă se numără obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, în spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

De asemenea, în interiorul localităților se interzice circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri.

Cetățenii care vin din străinătate și nu au semne de infectare cu coronavirus trebuie să intre în carantină sau izolare la domiciliu, în timp ce aceia care prezintă simptome intră în carantină instituționalizată.

Nu în ultimul rând, circulația în afara localităților se va face doar în baza unei declarații pe propria răspundere.