Europa FM a încercat să afle cât de precise sunt datele privind procentul de vaccinare în rândul profesorilor și personalului nedidactic din școli, având în vedere că directorii de școli nu au voie să ceară certificat verde și nici să oblige angajații să declare dacă sunt sau nu vaccinați.
După ce ministrul Educației a anunțat la începutul săptămânii că toate unitățile de învățământ trebuie să publice pe site-urile proprii sau să trimită la inspectoratele județene procentul de vaccinare din rândul întreg personalului, directorii de școli au urmat îndemnul:
„Fără nume, prenume și alte date cu caracter personal”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Însă directorii nu au voie să ceară certificatul verde și nu au putut stabili o procedură clară, așa că au fost creativi: unii au trimis formulare online pentru a păstra anonimatul. Alții, merg pe încredere, ne-au povestit o profesoară și un director de școală în „Desteptarea”.
„Nu e neapărat pe propia răspundere. Se știe care sunt persoanele vaccinate. Orașul este mic. Avem certificatul verde. S-a aflat din surse sigure, oamenii sunt responsabili”, a spus profesoara.
„Eu sunt director de școală mică. Discutăm liber, deschis, nu este nicio rușine dacă ești vaccinat, nevaccinat. I-am întrebat, efectiv, pe oameni”, a spus directorul unei școli.
Sunt și școli unde s-au cerut dovada vaccinarii. Directorul unui liceu din Sibiu a cerut datele pe o rețea de socializare: „Am cerut tuturor colegilor pe Whatsapp și mi-au trimis în privat răspunsul”.
La Gorj, de exemplu, inspectoratul spune că fiecare școală completează formulare în care personal didactic si nedidactic declară dacă sunt vaccinați sau nu.
Nici la Constanța nu s-a stabilit o anumită procedură de colectare a datelor.
Sursa foto: Unsplash / MChe Lee