Este nu doar unul dintre cele mai vechi parcuri publice din Europa, dar și unul dintre cele mai căutate obiective turistice din Viena.
Zilele acestea, vienezii sărbătoresc 250 de ani de la crearea parcului Prater. Actul de naștere a fost semnat pe 7 aprilie 1766 de împăratul Iosif al II-lea, care a donat spațiul. La vremea respectivă, aici, era un teren de vânătoare.
Pe la jumătatea secolului al XIX-lea, în Prater erau nouă carusele, trei teatre de marionete și numeroase localuri pentru vin și bere, unde bogații se distrau cot la cot cu săracii.
De fapt, în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, în Prater era o adunătură pestriță. Într-o perioadă în care diferențele de clasă contau, în parcul de distracții acestea erau anulate exact la fel cum se întâmpla și în Veneția în timpul Carnavalului, când, în spatele măștilor, stăpânii și slujitorii deveneau egali.
Marea Roată, “Riesenrad” cum îi spun austriecii, a fost construită în 1897, pentru a celebra Jubileul împăratului Franz Iosef I.
S-a transformat imediat într-una dintre principalele atracții ale parcului. Imaginea sa a devenit una dintre cele mai cunoscute din filmul The Third Man din 1949, cu Orson Welles, considerat unul dintre cele mai bune filme din toate timpurile. Pelicula este notabilă și pentru coloana muzicală unică.
Roata a supraviețuit celui de-al doilea război mondial, ceea ce a transformat-o într-un simbol al Vienei. Astăzi, oferă, pe lângă posibilitatea de a vedea Viena de la înălțime, și ocazia de a lua cina în cabinele sale sau chiar de a le închiria pentru petreceri.
În prezent, la Prater avem o imensă zonă verde, parcul de distracții, un planetariu, dar și un stadion.
Sâmbătă, va fi o paradă cu peste 100 de trăsuri, motociclete și mașini de epocă pentru a marca cei 250 de ani ai parcului.