Confidenţialitate

Poveștile Campionatului Mondial: Ungaria – forță a fotbalului mondial

Puțini “microbiști” tineri știu că Ungaria a fost odată o forță a fotbalului mondial.

Vecinii de la nord-vest s-au remarcat din plin la Mondialul din 1954, câștigat de Republica Federală Germană. Naționala nemților din vest a fost formată atunci exclusiv din jucători amatori care au triumfat la ediția găzduită de Elveția. Țara Cantoanelor a fost aleasă de FIFA în special fiindcă nu a fost foarte afectată de al II-lea Război Mondial și a pus la dispoziție stadioane moderne și drumuri bune.

Elvețienii au asigurat și transmisia televizată a turneului final, cu 2 ani înaintea apariției televiziunii și în România.
A fost o editie cu scoruri mari, ca Ungaria – Coreea de Sud: 9-0, Uruguay – Scoţia: 7-0, Turcia – Coreea de Sud: 7-0, Ungaria – RFG 8-3 sau Austria – Elveţia 7-5.

RFG-ul a cedat însă intenționat împotriva Ungariei, pentru a evita Brazilia în optimi. Au intrat cu “rezervele” și au fost învinși cu 8-3 de maghiari, campioni olimpici în 1952.

Meciul Ungariei cu Brazilia a fost un adevărat “măcel”. După extrem de multe faulturi pe gazon, jucătorii, antrenorii și oficialii celor două echipe s-au bătut mai apoi și la vestiare. Superstarul Ferenk Puskas n-a putut juca din cauza unei accidentări, dar înlocuitorul lui – Kocsis a cucerit la final titlul de golgheter, cu 11 goluri.

Până în finala din Elveția, Ungaria a marcat 25 de goluri în 4 partide. În ultimul act, la 4 iulie, a dat piept cu nemții la Berna, pe o ploaie deasă. Deși avea jucători amatori, Germania și-a încălțat fotbaliștii în premieră cu ghete Adidas cu crampoane pe filet. Deasemenea, jucătorii au avut pentru prima oară numere pe tricouri. În minutul opt, ungurii marcaseră deja de doua ori, dar nemții au jucat curajos și până în minutul 18 s-au auto-depășit și au egalat.

În minutul 84 s-a produs “minunea”. Helmuth Rahn a sutat de la 16 metri, lângă bară: 3-2. Ferenc Puskas a intrat pe teren accidentat, a reușit să marcheze, însă golul i-a fost anulat pentru ofsaid. Eroismul lui nu a trecut neobservat și apoi s-a transferat la Real Madrid, în timp ce rezerva lui – Kocsis a ajuns la FC Barcelona.

Victoria Germaniei a fost readusă în discuție în 2004, când un angajat al stadionului din Berna a dezvăluit ca în 1954, în vestiarul nemților au fost găsite seringi. În 2010, unul dintre anchetatori a afirmat că la acea partidă germanii s-ar fi dopat cu Metamfetamina (metilamfetamină), substanță care a fost folosită în război de către soldații din Wehrmacht și SS pentru a nu dormi zile în șir. Mai trebuie spus că vedeta Germaniei în ’54 a fost un fotbalist cu origini africane: Helmuth Rahn. Poreclit „Der Boss“, acesta a fost autorul „dublei” din finala cu Ungaria, decisivă pentru victorie.

În fine, Mondialul din Elveția a rămas în istorie și fiindcă s-a marcat de 140 de ori în 26 de partide, media fiind de 5,4 goluri pe meci.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.